NOMÉS

279
Foto: Guillem Bestard, publicada a la pàgina de Facebook Fotos Antiguas de Mallorca.

Eva Cerdà

Només amb un somriure 
que em facis, tot passant, 
ja m'omplo d'alegria 
i veig el món més gran. 

No em pesa la cartera; 
si fas el pas lleuger, 
no em quedaré endarrere, 
ja t'aconseguiré.

Joana Raspall, "Només", a Font de versos (Baula - Barcelona, 2003)

Avui dematí, repassant el Facebook, m’ha sorprès aquesta preciosa instantània del fotògraf pollencí Guillem Bestard que compartia la pàgina Fotos Antiguas de Mallorca. La imatge té tot l’encant de Formentor i la màgia dels feliços 20, però, sobretot, destaca el somriure de l’al·lota, com bé apunta Sebas Bauzá (autor del post), encara que jo afegiré que els dibuixos de l’interior de la porta del canviador em semblen magnífics.

Però avui, dia 6, primer divendres del mes d’octubre, és el Dia Mundial del Somriure i és d’aquest gest que vull parlar, perquè, com bé va dir el fabulista Tomás de Iriarte “la sonrisa es el idioma universal de las personas inteligentes“.

Per això, les dones somriuen més que els homes. Segons un estudi de PHB de 2019, les dones somriuen una mitjana de 32 vegades, mentre que els homes es queden en 28.

PUBLICITAT

Què és un somriure?

Un somriure és una acció i un fet.

Ara bé, sobretot, no es pot confondre el somriure amb el riure. Hi ha molts matisos entre una i altra acció. De fet, per definició, somriure és riure lleument, sense fer renou, amb un simple moviment dels llavis.

I és en aquesta lleugeresa on es concentra l’expressivitat, l’enigma, el secret… i tot allò que fa interpretable un somiure com a sincer, maliciós, desdenyós, irònic, fals…

Fàcil i de franc

Popularment es diu que “fan falta 47 músculs per enfadar-se i només 13 per somriure”. No aniré a cercar si és científicament veritat, però sí gosaré dir que està ben clar que el somriure és una reacció innata. Tothom respon amb un somriure davant certs estímuls. Per tant, independentment de l’idioma que parlem, tot el món entèn un somriure.

Convé, per tant, no forçar els somriures, sinó més aviat deixar que se’ns dibuixin de manera espontània i natural, sense amagar la raó (sigui quina sigui) que ha despertat el gest. I és que somriure té incomptables beneficis:

  • Ens fa tornar més guapos, més joves…
  • Genera confiança amb un mateix
  • Facilita i soluciona problemes
  • Ens connecta amb les mascotes
  • Ajuda a vendre

I, a més a més, és fàcil i de franc.

Somriures populars

Si avui és el Dia Mundial del Somriure, és perquè l’artista comercial, Harvey Ball, així ho va decidir el 1999 amb la intenció de fomentar l’alegria, les bones obres i l’amabilitat amb finalitats contagiadores.

El 1963, Harvey Ball va crear la icona “Smiley Face” (careta somrient),

Amb un somriure d’orella a orella, o el que ve a ser el mateix de la A a la Z, la gegantina multinacional Amazon ven de tot a tot el món, a través d’internet. Deu ser ben cert que somriure ajuda a vendre.

Per acabar amb un somriure de veres, res millor que la bellesa del més enigmàtic dels somiures, el de La GiocondaMonna Lisa de Leonardo da Vinci, que sempre “fa la mitja”.

PUBLICITAT