NO ES RECOLLIRAN TANTES GARROVES COM L’ANY PASSAT, TOT I L’ELEVAT PREU D’ENGUANY

404

De ben segur que enguany no quedarà cap garrova ni penjada dels arbres, ni a l’ombra dels garrovers, i és que enguany el preu s’ha disparat fins al voltant dels 1,15 euros el quilo. Tot i això, sembla que no es recolliran tantes tones com l’any passat, quan el preu estava al voltant dels 85 cèntims. Martí Solivellas, president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, explica que en aquests moments ja han rebut al voltant de 200 tones de garroves i que, tot i que la campanya sol durar fins a la fira, en 15 dies ja estaran gairebé totes collides. Tot i això creu que, pel ritme que duen, difícilment arribaran a les 500 tones que la cooperativa va comprar l’any passat. Solivelles apunta com a motiu que els arbres enguany no van tan carregats. Però encara falta veure la part final de la temporada, que és quan molts dels treballadors dels hotels tenen temps per anar a collir les darreres garroves.

Més exactament, en aquest moment la Cooperativa paga el quilo de garrova a 1,20 euros als socis, i als no socis paga a 1,15 euros si la duen a granel, i a 1,10 euros si la duen en sacs. Aquests preus són sense IVA. La pujada d’enguany és molt elevada, si es té en consideració que només fa 4 anys es pagava a poc més de 20 cèntims el quilo. Solivellas espera que aquesta vegada el preu es mantengui els anys vinents, i que no sigui un miratge com el que va succeir l’any 1980. Solivellas recorda que aquell any es pagà la garrova a 85 pessetes el quilo, però els anys següents el preu va caure en picat.

L’elevat preu que es paga enguany és degut al garroví, el pinyol de la garrova, amb el qual s’elabora la goma de garroví, un producte molt usat a la indústria alimentaria. La goma de garroví (E-440) és un espessidor, gelificant i estabilitzant que s’utilitza per fer gelats, salses, postres, etc. A més, a Mallorca existeix una empresa que es dedica a la fabricació d’aquest producte que exporta a tot el món. Carob comercialitza cada any devers 4.000 tones d’aquest producte, i la meitat ha estat produït amb garroves de Mallorca. L’increment del preu d’aquests darrers anys ha estat degut al fet que la goma de garroví s’ha demostrat millor i més innòcua que altres productes químics que s’usen per al mateix comès.

Goma de garroví
PUBLICITAT
PUBLICITAT