Navegant entre un passat daurat i un futur incert

353

Joan Martorell

Einstein ho va deixar clar, el temps i la distància són relatius i depenen de la distància de l’observador. També va dir que era impossible viatjar al passat, però amb això ja no hi estic tan d’acord.

La dona protagonista de la imatge que intenta mantenir l’equilibri a sobre d’un botet es troba a l’any sis després de la construcció de l’Hotel Formentor, a l’any 1935. Nosaltres, en canvi, tot i trobar-nos a l’any 2023, estem a l’any zero de la construcció de l’Hotel. Per tant, potser sí que tombant les parets d’aquest històric i pioner establiment hem fet un viatge al passat o, dit d’una altra manera, hem involucionat una mica.

Sigui com sigui, si feim cas al que ha declarat la nova propietat de l’Hotel Formentor, la imatge que es veurà des del mar una vegada estigui reconstruït l’Hotel, serà semblant a la que veim a la imatge.

PUBLICITAT

Aquesta fotografia en blanc i negre va ser feta per Carles Fargas i Bonell, un barceloní afeccionat a la fotografia i als viatges que va viure entre 1912 i 1942. Fargas i Bonell, a més també era pintor, i és que l’Hotel Formentor, des de que va ser inaugurat l’any 1930 per l’argentí Adan Dihel, es convertí el centre de peregrinació de bona part de la bohèmia adinerada de l’Europa d’abans de la guerra. Entre els anys 1929 i 1936 l’Hotel visqué una època daurada en la qual tot era possible, fins i tot fer realitat el somni de construir un hotel de luxe per a artistes i escriptors en un paratge verge al qual només era possible accedir-hi navegant en barca.

PUBLICITAT