MÚSICA, MEDI AMBIENT I MOLT MÉS AL FESTIVAL BTHVN MALLORCA-POLLENÇA 2020

233
Organitzadors i col·laboradors del Festival BTHVN durant la presentació a la Misericòrdia.

Aquest diumenge 20 de setembre, a Pollença, hi haurà els primers actes del Festival BTHVN Mallorca-Pollença 2020, un projecte que, entorn a la música, agombola conscienciació per al medi ambient, ideologia i molt més per retre homenatge a un dels compositors més grans de la història, Ludwig van Beethoven, de qui aquest 2020 se celebra el 250 aniversari del seu naixement.

El Festival BTHVN, un dels projectes més ambiciosos de la jove Associació Orquestra de Cambra de Mallorca, començarà amb una acció que serà de veure la neteja de cala Barques, a Sant Vicenç, mentre els músics de l’Orquestra Mallorca interpreten la Pastoral de Beethoven. L’horabaixa hi haurà el primer concert al Claustre de Sant Domingo, en un format més convencional.

Els concerts

El Festival BTHVN s’ha presentat avui 14 de setembre, a la Misericòdia i, com va avançar fa unes setmanes PUNT iNFORMATIU, comprèn quatre concerts en els quals es tocaran els principals gèneres del compositor alemany. Aquest diumenge dia 20 de setembre, serà el torn dels concerts per a piano. En aquest cas, s’interpretaran el Concert per a piano i orquestra núm.1 amb Magí Garcías al teclat i el Concert per a piano i orquestra núm.4 amb Andreu Riera al piano. Els acompanyarà l’Orquestra de Cambra de Mallorca amb el seu director titular Bernat Quetglas.

El diumenge 27 de setembre serà el torn de la música de cambra. Per a aquest concert, s’interpretarà la Sonata per a violoncel i piano núm.4, la Sonata per a violí i piano “La Primavera” i el Trio per a violí, violoncel i piano “El fantasma”. Damunt l’escenari: Magí Garcías, José Manuel Álvarez Losada al violí, Andreu Riera i una convidada de luxe al violoncel, la polonesa Zuzanna Sosnowska (guanyadora de la prestigiosa Lutoslawski Competition).

PUBLICITAT

El dia 4 d’octubre serà el torn d’uns dels gèneres més cèlebres del compositor, el simfonisme. L’Orquestra de Cambra de Mallorca amb Bernat Quetglas a la batuta interpretaran la Setena Simfonia, la més interpretada del compositor (de fet, la seva música ha estat emprada a pel·lícules com “El discurs del rei”). A la primera part, s’interpretarà el Concert per a violí, amb José Manuel Álvarez Losada com a solista.

Finalment es tancarà el Festival el dia 10 d’octubre amb una actuació històrica a les Illes, la del Cuarteto Quiroga, Premi Nacional de Música 2018. Aquest quartet, un dels millors d’Europa, interpretarà els dos darrers quartets de corda que composà Beethoven. Música que el compositor va escriure quan ja es trobava completament sord i en els seus darrers anys de vida. Una música que marcà unes quotes de profunditat i avantguarda que no foren superades fins a principis de segle XX.

Activitats complementàries

D’altra banda, recollint l’esperit polític i social de Beethoven, el Festival planteja una sèrie d’activitats complementàries. La primera serà aquest diumenge dia 20 de setembre, a les 12 hores, a Cala Barques (Cala Sant Vicenç). Allà l’orquestra interpretarà un fragment de la Simfonia Pastoral mentre un equip de voluntaris neteja la platja. Aquesta activitat serà gravada per fer difusió i fomentar així la conscienciació per la cura del medi ambient. Aquesta activitat s’inclou dins un programa d’activitats promogut per la ONU, el Beethoven Pastoral Project.

El dia 4 d’octubre es portarà a terme també un Flashmob a la plaça de Pollença amb al finalitat d’arribar a nous públics. Dia 27 de setembre, a les 17:30 hores, als Jardins Joan March, es portarà a terme una taula rodona sobre la importància de Beethoven a les institucions musicals mallorquines. Finalment, el dia 4 d’octubre a les 17:30 hores i també als Jardins Joan March hi haurà una altra taula rodona sobre el paper de la dona dins la indústria musical.

Suports

Totes aquestes activitats es portaran a terme al municipi de Pollença, l’ajuntament del qual va estendre les mans a l’organització del festival des del primer minut i qui sempre ha decidit seguir endavant tot i la crisi sanitària. Així doncs, tots els concerts es celebren al Claustre de Sant Domingo a les 19 hores, excepte el de dia 10 d’octubre que es portarà a terme a les 18 hores a l’Església Parroquial del poble. En cas de pluja, els concerts al Claustre serien traslladats també a l’Església.

Un altre suport important és el del Consell de Mallorca qui financia gran part del Festival. Un altre suport indispensable és el de Herbert Plum, conegut com a Dr. Plum, periodista de gran fama a Alemanya. Amant de l’illa, en la seva estada a hivernal a Mallorca va assabentar-se de l’organització d’aquest Festival. Desde llavors ha col·laborat directament amb l’organització d’aquest i ha proporcionat una gran ajuda econòmica.

També de la part germànica cal destacar la col·laboració del Consolat d’Alemanya. Tot i que degut a la pandèmia han hagut de retallar gran quantitat de despesa, la Cònsul, Karin Köller, des del primer instant que va conèixer l’ideal del Festival va decidir recolzar-lo vista la gran capacitat d’acostar dues cultures, la mallorquina i l’alemanya, a través de la música d’un europeista com Beethoven.

Així com Beethoven durant la seva vida fou sempre un lluitador (sense anar més enfora com a músic es va haver d’enfrontar a la sordesa), l’organització d’aquest Festival ha recollit el seu esperit i tot i la crisis generada pel COVID ha fet realitat aquest Festival en uns dies tan convulsos. Així doncs es garanteix que el Festival està adaptat completament als protocols sanitaris i des de l’organització s’assegura que serà un clar exemple de l’anomenada Cultura Segura.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital