MIQUEL CIFRE DESCOBREIX LA VIDA DE GUILLEM BESTARD, UN ENAMORAT DE L’ART

434

L’historiador pollencí Miquel Cifre Cifre és l’autor de Guillem Bestard. Un fotògraf enamorat de l’art; una bibliografia d’un home del qual es coneixien part de les seves fotografies.

De fet, la intenció d’aquest treball és intentar respondre la pregunta “Qui era Guillem Bestard?”. I és que, durant anys, el nom del fotògraf Guillem Bestard ha estat inclòs en la relació dels professionals de la fotografia més destacats de Mallorca de principis de segle xx. Quasi mai, però, s’havia passat de la simple recopilació de fotos i de la senzilla referència.

Amb aquest treball, l’autor descobreix una vida dedicada a la fotografia i a l’art, amb pocs mitjans materials, però amb uns resultat de gran qualitat.

L’activitat professional de Bestard el va acostar als artistes d’arreu del món que varen fer coneguda Pollença, i a un activisme polític i cultural que el va apropar al poble i als veïnats. En definitiva, va tenir una vida prou interessant que li ha valgut el títol de Fill Il·lustre de Pollença.

PUBLICITAT

Guillem Bestard. Un fotògraf enamorat de l’art de Miquel Cifre Cifre és el número 16 de la col·lecció Tempo que El Gall Editor destina a l’assaig de temàtica pollencina. La biografia de Guillem Bestard té 134 pàgines i està a la venda per 14 euros.

L’historiador Miquel Cifre amb el llibre de Guillem Bestard a les mans.

Biografia de l’autor

Miquel Cifre Cifre, nascut a Pollença el 1970, és llicenciat en Filosofia i Lletres en l’especialitat d’Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears. Especialitzat en museografia (UIB, 1995 i 1996) i Postgrau en Organització i gestió d’empreses culturals (UOC, 2000). El 2010 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats a la UNED amb el treball Mallorca en la mano: La imagen de Mallorca en las primeras guías turísticas (1900-1936): Guillermo Bestard Cànaves.

El 1999 publicà en aquesta mateixa col·lecció Joan Mas: la història i el mite. I col·laborà en la guia dels pobles de Mallorca que Hora Nova edità sobre Pollença. El 2012 el Consell de Mallorca li publicà Sebastià Llobera. Pollença, 1831-1892. Retrats i paisatges, treball que realitzà amb col·laboració del col·leccionista fotogràfic Andreu Muntaner Darder i que l’Arxiu del So i la Imatge convertí en exposició. Guillem Bestard: un fotògraf enamorat de l’art és el seu darrer treball fruit d’anys de recerca pausada.

Fragment de la presentació

El 1984 m’havia picat la curolla de la fotografia. I tots els estalvis que aconseguia les gastava en fer fotos. Somniava en tenir una màquina reflex. I provava de copiar les imatges que veia en l’enciclopèdia de fotografia que feia en fascicles. No fa falta dir que no n’encertava ni una. Tanmateix, vaig insistir. Vaig completar l’enciclopèdia, vaig aconseguir la màquina reflex de segona o tercera mà —d’un veïnat estranger que baratà de casa i va fer un encant amb objectes sobrants— i vaig continuar intentant copiar els mestres de la fotografia. Entre anada i vinguda a Can Bestard, sempre tenia uns minuts per mirar les fotografies que hi havia penjades a la paret fetes d’en Guillem Bestard. Sempre em cridaven l’atenció. Em cridava molt l’atenció l’enquadrament i la llum que tenien. Senzill. Perfecte, em semblaven a mi.

PUBLICITAT