MEMÒRIA HISTÒRICA DE POLLENÇA FACILITARÀ LA CONSULTA DE LES CAUSES FRANQUISTES QUE AFECTAREN POLLENCINS

179

A partir d’aquesta setmana, la Comissió Municipal d’Estudi per a la Veritat, Justícia i Reparació de Pollença, facilitarà als interessats la consulta de les causes judicials contra pollencins que varen jutjar tribunals militars franquistes des del juliol del 1936 fins el 1939.

La consulta es podrà fer a través d’una còpia digital a la Biblioteca i arxiu municipal de Pollença. De moment, hi ha un total de vint-i-dues causes, que afecten a més de dos-cents pollencins i pollencines (o que tenen relació amb Pollença) i per motius diversos: des d’acusacions de delictes de rebel·lió militar, passant per robatoris o troballes de cadàvers; tot i que principalment es tracta de repressió política. Més endavant no es descarta que s’ampliï amb noves causes així com avanci la recerca.

Aquesta Comissió, que reuneix víctimes i familiars, investigadors, entitats memorialistes i representants institucionals, desenvolupa, d’ençà de la seva creació per acord plenari el 2016,  tasques de recerca, de localització de familiars per a identificacions i de divulgació històrica.

Pollença va ser uns dels pobles de Mallorca més castigats per la repressió franquista per la resistència amb què es va oposar al cop d’estat. Per això, es va acordar ja en una de les primeres sessions de la Comissió fer més accessible a familiars i investigadors locals les causes judicials que els tribunals militars obriren contra veïns i veïnes de Pollença; causes que varen ser digitalitzades el 2011 per Memòria de Mallorca, i que recentment varen ser cedides al Govern de les illes Balears.

PUBLICITAT

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT