MEMENTO, HOMO…

218
Imatge d'arxiu del Dimecres de Cendra de 2015. Foto: Fernando Perianes.

Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris‘ (‘Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar’) són les paraules que diu el capellà, mentre senya una creu amb cendra al front del feels que van a Missa el Dimecres de Cendra.

Avui, 17 de febrer, som Dimecres de Cendra, el dia que, després del Carnaval, obre els 46 dies de privacions fins a Pasqua. Tanmateix, però, aviat farà un any que els pollencins vivim una llarguíssima Quaresma per mor de la pandèmia del coronavirus. De fet, les privacions són tantes que, aquest 2021, tan sols no hem sentit com la soca del llarg Pi de Sant Antoni ressonava damunt l’empedrat de la Plaça Vella, perquè no hi va haver Pi ni foguerons com no hi va haver Davallament ni Àguiles, ni Moros i Cristians, ni Fira, ni Cavallets ni… intuïm quan tornarem ballar xarleston.

I, tanmateix, avui, 17 de febrer és Dimecres de Cendra, dia que marca el final d’un Carnaval que no va traspassar la línia de la virtualitat i el principi de la Quaresma. Quin principi? El principi del final estaria bé, perquè… que n’és de llarga aquesta Quaresma que començàrem un 14 de març de 2020 quan el president Sànchez va anunciar l’estat d’alarma amb la intenció de frenar el coronavirus.

Memento, homo…

Amb els rellotges gairebé aturats fa una eternitat, tenim temps de sobres per pensar i repensar això de la pols! Ara mateix, respiram i recordam, perquè, més enllà del cor, gairebé no hi ha vida, però… d’on surt aquesta pols?

PUBLICITAT

Aquesta cendra, que simbolitza la caducitat de la condició humana, surt després d’haver cremat les palmes i brots d’olivera que s’haurien d’haver beneït el darrer Diumenge del Ram i que, probablement, es va fer de manera litúrgica, però no física, perquè ja estàvem confinadíssims.

En fi, que avui, catòlics, anglicans i protestants inicien la Quaresma, un termini de 46 dies abans del diumenge de Pasqua.

Però… com es fixa el període quaresmal?

El Dimecres de Cendra pot esdevenir entre el 4 de febrer i el 10 de març, ja que ve determinat pel diumenge de Pasqua, que sempre ha de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera.

Aquest 2021 la primera lluna plena de primavera justament serà el 29 de març i el diumenge de Pasqua, el 4 d’abril. Si traiem comptes, això serà d’aquí a 46 dies.

I… què se celebra per la Quaresma?

Idò, es recorda els quaranta dies que Jesus va passar al desert, on fou temptat pel dimoni.

La celebració de la Quaresma va començar al segle IV, però va ser a partir dels segles VI i VII quan la seva pràctica va adquirir importància.

Excepció del diumenge, que es commemora la resurrecció de Crist, els altres 40 dies de Quaresma es practicava el dejuni. Llavors, el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant, a més de dejunar, també es practicava l’abstinència.

quia pulvis es,

A Pollença, tradicionalment, el Dimecres de Cendra es talla el Pi de Sant Antoni, un costum que “està un poc descol·locada” segons la professora de la Universitat de les illes Balears (UIB) i bona coneixedora del Carnaval, Caterina Valriu. Tot i que té lògica, perquè s’acaba la festa del Carnaval de la qual Sant Antoni n’és precursora.

I, tanmateix però, la pols no és cendra de la qual, talment l’au Fènix, en podríem ressorgir. En haurem de conformar en agafar aquest no res pel cap que el deixa l’altre, ja que…

et in pulverem reverteris

PUBLICITAT