MASCOTES I CONFINAMENT

166

Les mascotes han tengut un protagonisme especial durant aquestes setmanes de confinament, perquè han fet costat als seus propietaris, sobretot a aquelles persones que viuen soles. El confinament, els ha afectat com ha afectat a les persones. Per això, PUNT iNFORMATIU ha parlat amb el veterinari del Port, Marcos Macoski, i amb Fina Vivancos del Refugi d’Animals de Pollença.

Poc moviment

Al Refugi d’Animals de Pollença, “hem tengut poc moviment, sobretot perquè som persona de risc i hem tengut tancat, encara que sí que hem respost a demandes urgents com recollir un cusset que s’havia fet mal a una cama i l’havien abandonat, i just ara m’acaben de telefonar que han trobat un moixet abandonat”, comenta Fina.

Sobre les adopcions, “hem tengut algunes demandes, però dins l’habitual. També és vera que no ho hem publicitat per evitar que venguessin a adoptar de manera convulsiva per poder sortir a passejar durant el confinament”, apunta Vivancos.

Respecte com els ha afectat el confinament, Fina no dubta en assegurar que “en un principi pensàrem tancar, per la meva condició de persona de risc, però no podem deixar els animalets tirats”. A més a més, “molts dels voluntaris que m’ajuden, són persones majors i s’ha interromput el voluntariat. Però hi ha una al·lota jove, que és alemanya, que es va brindar a ajudar. Vaig demanar a la Policia Local si podia venir a ajudar i em varen dir que sí. Tenc aquesta ajuda”, explica.

PUBLICITAT

Per altra banda, el Refugi d’Animals de na Fina disposa “de molta ajuda de voluntaris, però també econòmica” assegura la mateixa Fina Vivancos.

Per acabar, “la finca és gran i els animals estan a lloure, tenen cases amb les teulades de teula amb molt bones condicions i ni ells ni jo, que no me moc d’aquí mai, el confinament no ens ha afectat en absolut”, conclou.

Més gastrointeritis

El confinament ha tengut efectes sobre la salut dels animals de companyia, molt especialment dels cussos. En aquest sentit, el veterinari del Port, Marcos Macoski, apunta que “durant les primeres setmanes, no només nosaltres sinó que també altres companys veterinaris han coincidit, notàrem molts casos de gastrointeritis, molts més casos del que és habitual. Creiem que és degut a canvis en la dieta i en els hàbits”.

Per altra banda, Macoski apunta que “cans i moixos són molt sensibles, tenen un estret vincle amb les persones que els cuiden. Per tant, els transmeten les angoixes”.

Tot i amb això, Marcos Macoski senyala que “els animals de companyia tenen un paper important de donar suport emocional a les persones amb què conviuen, sobretot si aquestes estan totes soles”.

Ús i abús

Des del primer dia en què es decretà l’estat d’alarma, els cans han pogut sortir a fer un passeig breu cosa que alguns han criticat, perquè els infants no ho han pogut fer fins al 26 d’abril. En aquest sentit, el veterinari Marcos Macoski assegura que “la necessitat és la mateixa que pogui tenir un infant, però sobretot era per una raó fisicològica”.

Si bé la majoria de persones que té un cus ha fet un bon ús d’aquesta norma i ha tret els animals de companyia a fer un passeig, però també s’han donat casos d’abús. En aquest sentit i a mode de curiositat, explica que “al prinicipi del confinament, va venir un cus amb una tendinitis. Resulta que l’animalet mai no sortia, perquè les filles adolescents de la família no se’n cuidaven gens i això havia derivat cap a una obesitat. Amb l’inici de l’estat d’alarma, però, les dues nines es turnaven el ca per poder sortir a passejar i el ca feia un sobresforç que va derivar amb una tendinitis. És un fet curiós, que demostra que alguns han abusat de la mesura”.

El COVIB recomana

Davant la situació extraordinaria derivada per la crisi sanitària del coronavirus, el Col·legi Oficial de Veterinaris de les illes Balears (COVIB) destaca a través d’un comunicat els beneficis que aporten les mascotes a les llars. Obligats a estar dins la casa, “passam molt més temps de l’habitual amb elles, donant-los l’oportunitat que ens demostrin, de les maneres més sorprenents, com ens estimen de molt i com ens cuiden”, apunten.

Per tant, “també hem de saber cuidar-los”. En aquest sentit, és important mantenir una rutina d’hàbits i cuidar:
L’alimentació: evitar convis de dieta, donar sobres o sobrealimentar.

La intimitat: respectar i afavorir els seus moments d’independència i descans.

Fomentar el joc.

Fer passejades curtes i deixar que ensumin. Procurar usar corretges llargues i evitar el contacte amb altres cans, anticipant-se cridant la seva atenció amb un premi o canviant de direcció, sense estirar.

I és que un animal de companyia aporta molts beneficis, més encara en temps difícils com els actuals.

No debades, el president del COVIB, Ramón García, apuntava aquests dies a la premsa autonòmica que “la inversió en investigació sanitària i l’abordatge conjunt de la medicina animal i humana són les garanties per prevenir noves pandèmies “

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital