MALLORCA TÉ MÉS PLACES TURÍSTIQUES LEGALS QUE MAI

353

Mallorca ha arribat el 2020 a les 408.568 places d’oferta turística legal. Un 35% d’aquestes places (105.330), s’han creat els darrers deu anys, i el 2020 la planta hotelera s’ha ampliat amb 1.245 places distribuïdes en 109 nous establiments. Són dades oficials de la Conselleria de Model Econòmic,

Turisme i Treball, que ha compartit l’organització ecologista Terraferida a un comunicat, carregant contra l’actual Pacte de Govern. Afirmen que l’any 2017 sa varen atorgar més de 40.000 places turístiques, la xifra anual més alta de la història i que en els darrers 5 anys de Pacte l’oferta turística ha crescut un 24% amb 79.410 nous llits una xifra mai vista d’ençà que es van tramitar els primers 11 llits l’any 1908. Si es tenen en consideració les anteriors dades oficials de Turisme, la xifra arribaria al 43% en només 5 anys, ja que situaven la planta turística en 285.000 llits l’any 2015. En aquest cas la xifra sobrepassaria els 120.000 llits nous en 5 anys.

Declaracions contradictòries amb la realitat

Terraferida recorda declaracions tant del govern central com del govern Balear en contra de l’augment de places turístiques a les Illes. Per exemple, el Conseller de Turisme, Cago Negueruela, afirmava a una entrevista publicada el 25 de desembre de 2020: “No hacen falta tantos turistas para mantener el nivel de empleo y de generación de riqueza”. D’altra banda gairebé tots els consellers de turisme han fet declaracions en la línia de no incrementar el nombre de places turístiques, rebaixar-lo i, fins i tot, fer-lo decréixer. També és el cas dels presidents del Consell de Mallorca.

Per tot això Terraferida fa una crida a la responsabilitat al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca i proposen “un gran pacte social per reactivar l’economia amb mesures de contenció del creixement i estalvi de recursos naturals (aigua, energia, sòl fèrtil) que permeti rebaixar l’obscena generació de residus, millorar la qualitat de l’aire i del’aigua potable” Creuen que “cal donar una oportunitat a la indústria local i l’agricultura ecològica, a tancar el cicle de l’aigua i reorientar construcció, fusteria, fontaneria i energies netes cap a la rehabilitació dels centres dels pobles, on hi ha dècades de feina de reconstrucció”.

PUBLICITAT

Propostes per a un futur sostenible

Per tot això fan una sèrie de propostes:

1. Establir immediatament una moratòria de places turístiques.

2. Revisar la llei turística amb criteris de sostenibilitat.

3. Introduir el 2×1 (2 places turístiques de baixa per cada una de nova).

4. No renovar llicències turístiques a plurifamiliars i que aquestes places tornin al mercat de lloguer.

5. Tancar les desenes de milers de places turístiques il·legals existents.

Les places turístiques a Pollença

Aquest notable increment de places turístiques s’ha també s’ha notat a Pollença, però en molta ménys intensitat. A més no ha vengut tant per l’increment de places hoteleres, si nó per l’increment de llits a habitatges turístics. A continuació compartim les dades de Pollença de la Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB).

Places turístiques a Pollença 2004-2019. Font: Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB)
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT