LUIS GORDILLO NOVAMENT A LA MAIOR DE POLLENÇA

185
Luís Gordillo dins el seu estudi. Foto: Pilar Linares.

El proper diumenge 19 de setembre, l’artista Luis Gordillo tornarà exposar a la Galeria Maior, on es podrà visitar l’exposició “Luis Gordillo en Pollença again”.

La inauguració de l’exposició tendrà lloc entre les 11 i les 13’30 hores de dia 19 de setembre, a la Galeria Maior de Pollença, dins el marc de la Nit de l’Art 2021.

“Luis Gordillo en Pollença again” estarà formada per obra recent de l’artista i es podrà visitar a la Galeria Maior, a la plaça Major, fins al 6 de novembre de 2021.

Luís Gordillo “s’ha convertit en l’artista referent de la creació pictòrica espanyola de les darreres dècadas, marcant un estil propi que, d’un mode o altre, ha influït en la feina de molts dels artistes de generacions posteriors”.

PUBLICITAT

L’obra de Gordillo “es confromar en els anys seixanta, recollint tre influències bàsiques: l’informalisme, l’art Pop i el geometrisme. amb aquests elements, alguns contradictoris, configura el seu propi estil”.

“Després de llicenciar-se en Dret, va començar la seva formació artística a l’Escola de Belles Arts de Sevilla.

Durant el desenvolupament de la seva carrera, va assimilant d’un mode personal els nous llenguatges creatius de les darreres cinc dècades. Així el 1958, després de viure a París diversos anys, entre en contacte amb l’Informalisme.

Amb posterioritat coneix el Pop Art, que li ofereix nous i importants mitjans plàstics d’expressió. A la configuració d’una estètica pròpia l’acompanya, de manera paral·lela, el seu interès per plantejar nous discursos des del coneixement i interès per a la psicoanàlisi, el cinema i la música. La seva trajectòria, sempre marcada per l’experimentació constant, així com pel canvi de registres a la producció, ha estat emmarcada dins de l’abstracció, una definició que encorseta un treball que va més enllà, en un afany de descobriment de nous horitzons plàstics. En definitiva un llenguatge propi, ric i complex, on plasma les seves obsessions i incerteses repetidament, a mode d ecartografia mental.

Luis Gordillo ha estat sempre conscient, a partir dels anys cinquanta, de la situació de la crisi de la pintura, posició que també adopta en la conformació del quadre com a camp de forces contradictòries.

Luis Gordillo ha comptat amb la fotografia des dels anys setanta i posteriorment amb l’ordinador com a maquinària de disecció i anàlisi del procés pictòric.

Entre els múltiples premis i reconeixement rebuts cal destacar el Premio Nacional de Arte Grafico (2012), el nomenament de Hijo Predilecto de Andalucía (2012), i el prestigiós Premio Velázquez a las
Artes Plásticas (2007). Destacable és també, el seu nomenament com a Doctor Honoris Causa per la Facultad de Bellas Artes de Cuenca (2008) i com a Caballero de las Artes y de las Letras Francesas (2007), la Medalla
de Oro de las Bellas Artes de Madrid (2004), el Premio Aragón-Goya de Pintura (2003), el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plastiques (2000), el Premio Tomás Francisco Prieto de la Casa de la Moneda (1999), la
Medalla del Honor al Mérito en las Bellas Artes (1996), el Premio CEOE a las Artes Plásticas (1992), el Premio Andalucía de las Artes Plásticas (1991), y el Premio Nacional de Artes Plásticas (1981).

El seu treball s’ha mostrat de forma individual tant a museus i centres internacionals, com a Galeries d’Art Contemporani d’Espanya, Alemanya, Mèxic, França, Brasil i Estats Units.

Entre les seves innombrables mostres cal destacar “Iceberg Tropical” al MNCARS (Madrid, Espanya), i al Kunst Museum (Bonn, Alemanya, 2008).

Les seves obres es troben en importants col·leccions públiques: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), Museo de Bellas Artes de Bilbao, IVAM (València), Fundació La Caixa (Barcelona), Patio Herreriano (Valladolid), MACBA (Barcelona), ARTIUM (Vitoria), Fundación Juan March (Madrid,), CAAC (Sevilla), Caja Madrid (Madrid), Fundación Aena i Museum Folkwang (Essen, Alemanya), entre altres”.

PUBLICITAT