L’OCB POLLENÇA INSTA L’AJUNTAMENT A QUÈ NOMENI XESCA ENSENYAT FILLA IL·LUSTRE I UN CARRER DEL MUNICIPI DUGUI EL SEU NOM

407
L'escriptora Xesca Ensenyat. Foto: Diario de Mallorca.

Le delegació pollencina de l’Obra Cultural Balear (OCB) ha registrat una petició a l’ajuntament de Pollença, perquè s’iniciïn els tràmits per nomenar l’escriptora pollencina, Xesca Ensenyat, Filla Il·lustre de Pollença i que, a més a més, un dels carrers del municipi dugui el seu nom.

Amb aquesta proposta, l’OCB recull dues peticions signades per diverses personalitats del món de la cultura de Pollença i de Mallorca per demanar que l’ajuntament de Pollença inicia els tràmits necessaris per al nomenament de l’escriptora Xesca Ensenyat Seguí com a Filla il·lustre i li sigui dedicat un carrer del municipi. En aquest sentit, recorden que el 2009, després del decés d’Ensenyat, i el 2015. quan es va posar en escena la versió teatral de Quan venia l’esquadra, ja es va sol·licitar aquest reconeixement a l’escriptora pollencina.

L’OCB defensa que l’escriptora Xesca Ensenyat és la principal representantde Pollença al conjunt de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX i primera del segle XXI. Entre altres mèrits, cal recordar que Ensenyat va recollir premis com el Ciutat de Palma de Novel·la, el Ciutat de Manacor de Narrativa o el Ramon Muntaner de Narrativa Juvenil.

Des de l’OCB s’ha procurat difondre i commemorar l’obra i la persona de Xesca Ensenyat, especialment l’any 2019 amb motiu del desè aniversari de la seva defunció, amb una taula rodona i un muntatge poètic. Per altra banda, el calendari 2021, del qual se’n repartiren 3.000 exemplars entre els socis de l’entitat, es va dedicar a Xesca Ensenyat.

PUBLICITAT

Per altra banda, recorden que l’edició de la novel·la pòstuma de Xesca Ensenyat Babalusa, la medusa (El Gall Editor, 2021) va ser rebuda amb entusiasme per la crítica especialitzada en literatura catalana.

Alhora que apunten cap a la demanda social actual d’emancipació, empoderament i visibilitat de la dona, el reconeixement de referents femenins.

Per tot això, demana a l’Ajuntament que iniciïn els tràmits necessaris per aquests reconeixements a l’escriptora Xesca Ensenyat.

Agenda OCB-Pollença per l’abril

Per altra banda, l’OCB té previst dur a terme dos actes durant aquest mes d’abril. El primer serà el dia 19 d’abril, a l’Espai Social Can Bum de Pollença, on el polític mallorquí d’Iniciativa-Verds i abans d’Esquerra Unida de les Illes Balears, Miquel Rosselló presentarà el llibre Llibertat, amnistia, Estatut d’Autonomia.

Per altra banda, el 23 d’abril, dia de Sant Jordi, Pollença serà punt d’inici de la segona jornada del Correllengua. L’acte a Pollença començarà amb una sonada dels Xeremiers Orats a la plaça Vella, on la periodista Ariadna Llobera farà lectura del manifest. Finalment, la Flama per la Llengua partirà cap a Alcúdia pels carrers Antoni Maura, Miquel Bota, Reina Maria Cristina, Jonquet, Cecili Metel, via Argenina i carretera de Can Can de Bou.

PUBLICITAT