LOCALITZATS A MALLORCA ELS PRIMERS EXEMPLARS D’ABELLA ASIÀTICA GEGANT DE LA RESINA

1161
Imatge d'una M. Sculpturalis. Foto: Ribas Marquès i Diaz Calafat

Ara que la vespa asiàtica (Vespa velutina) s’havia donat per erradicada a Mallorca, un altre himenòpter exòtic i de grans dimensions s’ha localitzat a diversos indrets de l’illa. La Megachile sculpturalis, coneguda popularment com a abella asiàtica gegant de la resina, és considerablement més grossa que una abella normal de la mel: aproximadament té la mida d’un borino negre (Xylocopa violacea), tot i que és més estilitzada. Ja s’han vist exemplars a Portocolom, Palma, Inca, Alcúdia, Sóller i Pollença, i tot i que els primers exemplars es varen trobar el juny del 2020, el fet que s’hagi vist a pobles tan allunyats fa pensar que fa bastants més mesos que va arribar a l’illa. Però, com va arribar? Quin és el seu perill? Com la podem identificar? Fa molt poc que la M. sculpturalis s’ha trobat a Mallorca, però dos biòlegs mallorquins ja han intentat donar una resposta a moltes d’aquestes qüestions.

El 7 de febrer es va publicar a la revista científica “Journal of Apicultural Research” un article signat pels biòlegs Elisa Ribas-Marquès i Joan Díaz Calafat, que informa per primera vegada de la presència d’aquesta abella a Mallorca. Joan Díaz, graduat en biologia a la UIB i que actualment està realitzant un doctorat a Suècia, ha xerrat amb Punt Informatiu per aclarir algunes qüestions relacionades amb aquesta abella gegant.

Perillositat de l’abella gegant de la resina

Segons Joan Díaz, l’aparició de l’abella gegant de la resina a Mallorca podria acabar tenint efectes negatius tant per a la fauna com per a la flora local, però les repercussions d’aquests efectes encara s’han d’avaluar. Per això calen estudis que analitzin l’impacte que a la llarga podria tenir aquesta abella exòtica. La M. suculpturalis nidifica a petites cavitats igual que altres abelles locals i se l’ha observada buidant nius d’altres abelles a Estats Units i França. També es pensa que podria arribar a competir amb les espècies locals per l’aliment, el pol·len i nèctar de les flors, obligant a les altres espècies locals a alimentar-se de flors menys profitoses i canviant la seva dieta. Tampoc se sap quins efectes podria tenir la M. sculpturalis sobre la flora, ja que sembla tenir preferència per especies exòtiques ornamentals. Això podria canviar les xarxes de pol·linització, augmentant considerablement l’èxit reproductiu d’aquestes plantes foranes.

D’altra banda, Díaz explica que no suposen cap més perill per a les persones que altres espècies d’abelles, però bé podria ser que la picada fos més dolorosa a causa de la gran mida de l’insecte.

PUBLICITAT
Punts de Mallorca on s’han vist exemplars de de l’abella gegant de la resina. Foto: Ribas Marquès i Diaz Calafat

Com va arribar a Mallorca?

Díaz creu que el més probable és que la M. sculpturalis hagi arribat a Mallorca mitjançant el comerç marítim amb Catalunya i el sud de França. Per això creu que és necessari un major control de les mercaderies que arriben a l’illa, ja que tot i que aconseguim eliminar espècies invasores com la Vespa velutina, en continuaran entrant d’altres.

Els primers exemplars d’aquesta abella que es detectaren fora del seu lloc d’origen a Àsia, es varen trobar l’any 1994 a estats units, i a Europa no és veure cap exemplar fins a l’any 2008.

Identificar la M. sculpturalis i que fer si en veim una

Segons Joan Díaz, identificar l’abella gegant asiàtica no és complicat per a una persona no experta. És una abella bastant gran, al voltant d’uns 2 cm, el seu cap és molt gros, té les ales fosques i el tòrax amb pèl de color rogenc. Díaz fa una crida perquè tots els que es trobin amb aquesta abella ho comparteixin a la xarxa a plataformes com iNaturalist, Natusfera o Biodiversidad Virtual. També ho poden fer als perfils de Joan Díaz Calafat a Facebook i Twitter.

Mida aproximada d’una M. sculpturalis. Foto: Ribas Marquès i Diaz Calafat

El cas de Pollença

Un altre lloc on es poden compartir els albiraments d’aquesta i d’altres espècies és al grup de Facebook “Listado Entomológico de Mallorca“. De fet va ser una usuària de Pollença qui va penjar una fotografia realitzada al seu jardí d’una M. sculpturalis, demanant que algú li aclarís de quina espècie es tractava. En poc temps va rebre la resposta de Joan Díaz afirmant que probablement es tractava d’una abella asiàtica gegant de la resina. Gràcies a aquesta imatge es pot afirmar que la implantació de l’abella ha arribat també al nord de Mallorca.

PUBLICITAT