L’INCENDI DEL COLL DE SÍLLER “HA ESTAT PROVOCAT PER LA MA DE L’HOME”

2007
Foto: IBANAT

Actualització (12:00 hores): L’incendi s’ha donat per extingit. En total ha cremat 20,9 ha.

Passades les dues de la matinada i després de 7 hores de lluita contra el foc, l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ha comunicat que l’incendi del Coll de Siller es donava per controlat. Tot i això, durant la resta de la matí bombers i efectius de l’IBANAT han continuat fent feina per extingir completament el foc i eliminar qualsevol risc a causa del fort vent que continua bufant. En total han cremat 15 20,9 hectàrees de càrritx. Encara s’estan investigant les causes que han iniciat l’incendi, però segons ha declarat Luis Berbiela, cap del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, l’incendi “ha estat provocat per la ma de l’home”.

Eren les 18:30 del diumenge 7 d’octubre quan l’112 va rebre l’avís que s’havia iniciat un incendi al Coll de Siller, entre el Port de Pollença i Cala Sant Vicenç. Rabidament es mobilitzaren efectius i mitjans dels Bombers de Mallorca i de l’Ibanat. Aviat l’incendi es declarà de Nivell 1, la qual cosa significa, segons el Pla especial d’emergències davant el risc d’incendis forestals, que cal posar en pràctica mesures per a la protecció de les persones i dels béns que es puguin veure amenaçats pel foc. A l’extinció hi han participat una vintena d’efectius de l’Ibanat equipats amb dues autobombes i nombrosos efectius dels Bombers de Mallorca, Guardia Civil, Policia Local i Protecció Civil. Nohi ha hagut mitjans aeris degut a que l’incendi ha començat entrada la foscor.

Degut al fort vent (la costa pollencina estava en alerta taronja per fenòmens costaners) aviat el foc s’escampà per dos fronts: l’urbanització de Síller i Gotmar i Cala Carbó. Devers les 23 hores el batle de Pollença declarava a IB3 televisió que el front del Port de Pollença estava controlat, però que el front de Cala Sant Vicenç continuava obert. Poc després l’IBANAT baixava l’emergencia a Nivell 0, la qual cosa significa que ja no existia cap perill per a persones ni per a béns diferents dels de naturalesa forestal. Tot i això encara hi havia un front de 300 metres obert a Cala Carbó.

PUBLICITAT

Poques hores després, a les dues de la matinada l’incendi es donava per controlat, però fins a hores d’ara s’ha continuat fent feina per a poder-lo donar per extingit i eliminar qualsevol risc de que el foc revifi.

Afortunadament no s’han hagut de lamentar danys personals i tampoc s’ha cremat cap casa particular, però sí que ha patit danys una canonada d’aigua del pou que abasteix Cala Sant Vicenç.

L’incendi es produeix al mateix lloc on es va produïr l’incendi de 2017 (que cremà 79,5 hectàrees) i és el cinquè incendi que es produeix a aquesta zona els darrers 23 anys. Aquell incendi va ser provocat per la ruptura d’un cable de mitja tensió.

A la imatge, zones cremades als incendis previs al 2017. Foto: Xarxa Forestal
Foto: Twitter Xarxa Forestal
PUBLICITAT