LES VEUS DE COSTA I LLOBERA

234

Aprofitant aquest Any Costa, avui volem fer un passeig per les veus amb què els poemes de Miquel Costa i Llobera han pres volada. O sigui, fer una espipellada dels artistes, músics, rapsodes… que han posat veu i música i àngel als versos del poeta pollencí de qui aquest 2022 es commemora el centenari de la seva mort.

Vagi per endavant que la dimensió de l’obra poètica de Miquel Costa i Llobera és tan ingent com impossible resulta encabir en quatre línies tots aquells que han contribuït a fer més gran el legat costailloberià. Aquestes veus de Costa i Llobera, com s’ha dit abans, són tan sols una espipellada, és a dir que n’hi ha alguns i en falten molts d’altres, sense anar més enfora les melodies que hi posà Alícia Olivares l’altre dia al pati de Can Llobera i que encara guardam en el record.

Tampoc es recullen les adaptacions ni la multitud de corals que, entre els seus repertoris, inclouen poemes de Miquel Costa i Llobera (cosa que dona per a un reportatge sencer).

Començarem granant cap a casa i recordarem que ja fa un parell d’anys el cantant pollencí Jaume Mas va fer una versió de “La cançó de na Ruixa Mantells” que li brollava del cor. Amb veu trencada i l’estil tan propi de Mas, els versos de Costa i LLobera sonen així:

PUBLICITAT

El músic Damià Salas va posar ritme de jota a “Amor de pàtria”, que tal vegada heu ballat amb el grup de música folk, el pollencí Ballugall, qui el va incloure al disc Rodamón:

Aquest 2022, el músic Martí Sàez ha tret nou disc, Oratge de Tramuntana, i un els temes inclosos és el “Dos sospirs” de Miquel Costa i Llobera, musicat pel propi Sàez i interpretat a la veu per Elisa Sayrol.

L’any 2004, quan es complien 150 anys del naixement del poeta pollencí, el cantautor Joan Manel va posar música a onze poemes, entre els quals “Bressol de pobre“, que reuní en un disc titulat Miquel Costa i Llobera. 150 anys en el qual els poemes de Costa i Llobera s’amaren de ritmes de jazz, havanera, bolero, balada…

Tanmateix, però, és la veu de Maria del Mar Bonet, la primera que ens ve al cap en parlar de poemes de Costa i Llobera musicats. La pròpia Maria del Mar i Lautaro Rosas posaren notes a l’insigne “El Pi de Formentor”.

La més popular de les cantants mallorquines de música tradicionals també ha musicat “La cançó de na Ruixa Mantells”, però és “El Pi de Formentor”, un dels seus temes més coneguts de la seva dilatada carrera.

Amb aquesta mateixa música, la polifacètica Ester Formosa i el cantant Adolfo Osta també han interpretat “El Pi de Fromentor”, al disc Perquè vull i altres cançons imprescindibles.

Molt més recentment, els professors de l’Escola de Música i el Teatre Ireneu Segarra, Clara Fiol i Manel Martorell, interpretaren aquesta mateixa versió del poema “El Pi de Formentor” per retre homenatge a Miquel Costa i Llobera amb motiu del centenari del seu traspàs.

Ens consta que el poeta, cantautor i músic mallorquí Toni Morlà va musicar diversos poemes de Miquel Costa i Llobera que publicà en un LP titulat Toni Morlà canta primers poesies de Miquel Costa i Llobera. Entre els poemes versionats per Toni Morlà, hi ha “La festa”, “La font”, “Temporal”, “Defalliment”, “Dos sospirs”, “La vall”, “Marina”, “A Don Marian Aguiló”, “Nocturn”, “Ran de mar”, “Diada de juny” i “Lo pi de
Formentor”. Per altra banda, va musicar la llegenda de “L’era d’Escorca”, també de Costa i Llobera, que es va publicar al disc col·lectiu Lluc i el poble. Dissortadament, no hem pogut trobar cap vídeo ni àudio per compartir.

I d’aquestes versions cantades, a les versions recitades de l’insigne poema de Miquel Costa i Llobera. Per començar, amb la veu de l’actor Pep Tosar i la companyia de Maria Lorea i la guitarra:

Continuam amb la lectura de Ramon Gener:

I acabam amb l’apoteòsica i sentida recitació de Bernat Cifre:

Una donant de veu de nom Georgina Guasch

En el marc del projecte Donants de veu, Georgina Guasch va enregistrar els poemes de Miquel Costa i Llobear inclosos a Poesies. Podeu escoltar-la a través dels següents àudios:

Georgina Guasch recita Poesies de Miquel Costa i Llobera (1).
Georgina Guasch recita Poesies de Miquel Costa i Llobera (2).
Georgina Guasch recita Poesies de Miquel Costa i Llobera (3).

Donants de Veu era una campanya impulsada pel portal Lletra de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) l’any 2021 que, ben aviat, va tenir el costat d’entitats com l’Associació Espais EscritsÒmnium CulturalAmical WikimèdiaAcció Cultural del País ValenciàObra Cultural Balear, la Xarxa Vives d’Universitats, l’Institut d’Estudis Eivissencs, la Fundació Carles Salvador i els departaments de llengua o filologia de diferents universitats, entre altres.

La intenció de Donants de Veu era que qualsevol persona, sola o per equip, enregistràs llibres de literatura catalana en format àudio per penjar-los a internet amb la intenció de difondre la literatura i els continguts audiovisuals en català.

PUBLICITAT