LES PRIMERES ORONELLES I CABOTS ANUNCIEN LA PRIMAVERA

337
Imatge d'arxiu de cabots a Pollença

Aquests dies arriben els inquilins de cada any anunciant la primavera, els turistes que ocupen les finques i les oronelles i cabots, que omplen els nius de fang de les volades i balcons de les cases. Aquests dies arriben els inquilins de cada any anunciant la primavera, els turistes que ocupen les finques i les oronelles i cabots, que omplen els nius de fang de les volades i balcons de les cases. Bé, els primers l’any passat no comparegueren fins a l’estiu, i enguany està per veure, mentre que les oronelles fallen. Si alçam la vista quan sortim a fer una volta per poble, cosa que l’any passat havíem de fer de la finestra de ca nostra, potser veurem els primers cabots, també coneguts com a oronelles cuablanca (Delichon Urbica), que van omplint els nius que deixaren l’any passat. I si miram més amunt, amb sort ja veurem algun grup d’oronetes (Hirundo Rustica) que sobrevola el cel de l’illa acabat d’arribar d’Àfrica per passar el càlid estiu per aquestes terres.

Cabot al seu niu

L’ornitòloga Cristina Fiol, fins fa poc informadora del CTO de la Gola, explica que enguany, com és habitual, s’han vist els primers exemplars d’hirundínids (oronelles i cabots) a principis de febrer, però en grups de molt pocs exemplars, 2 o 3. A poc a poc, han anat incrementant la seva presència i no ha estat fins a aquestes dates que ja s’han començat a veure en grups més grans de 30 o 40 individus. Ja ho diu la saviesa popular, “per Sant Josep el tord se’n va i l’oroneta ve”.

Oronella comú

En pocs dies començarem a veure una activitat frenètica per sobre les teulades de les nostres cases dels cabots fent reformes, anant i venint dels fangars, els Ikeas d’aquestes aus. I és que aquestes aus migratòries, venen cada any des d’Àfrica a iniciar el seu cicle reproductiu i no se’n tornen fins al setembre o octubre.

Cal aclarir que els ocells que veiem nidificant per dins el poble amb nius a llocs més oberts són els cabots, ja que les oronelles nidifiquen a llocs més arrecerats i a fora-vila. Es poden distingir perquè el cabot té la cua és més curta i estreta i el coll blanc, mentre que l’oronella té la cua més llarga i oberta i el coll roig.

PUBLICITAT

No serà fins als mesos d’abril o maig, que començarem a veure una altra especii també molt comuna per dins el poble, les falzies.

Falzia

Tots aquests ocells s’alimenten d’insectes i són bons per llevar moscards (un cabot es pot menjar 530 insectes en un dia) a més d’omplir els nostres carrers de vida. Per aquest motiu és important respectar els seus nius.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT