LES LLAVORS DE CARABASSA, MÉS QUE UN ENTRETENIMENT

219

Seguim amb la carabassa, avui ens centrarem amb les llavors que es podem menjar com a entreteniment, però també afegir a ensalades, purés, pans… aportant un toc cruixent molt agradable. És més, segons el professor de gastronomia, Jaume Fàbrica, “les llavors de carabassa tenen una gran quantitat de zinc, que és una substància clau per a la sexualitat, ja que, entre altres funcions, augmenten la producció d’espermatozous”.

Per torrar les llavors de carabassa, basta rentar-les i escórrer-les per després escampar-les damunt una llauna i enfornar-les dins el forn calent (170º) fins que estiguin dauradetes. De tant en tant, convé remenar-les, perquè es torrin per les dues parts.

Amanida de tomàtiga i tofu amb llavors de carabassa

Necessitam, dues tomàtigues, 200 grams de tofu, 100 grams de llavors de carabassa, porradell, oli, sal, pebre bo i sucre, una cullerada d’alfàbrega en oli i salsa de soja.

Preparam les llavors de carabassa com s’ha dit abans. Netejam la tomàtiga i l’escaldam en aigua bullent, la refredam i la pelam. Tallam la tomàtiga a rodones finetes.

PUBLICITAT

Posam oli d’oliva en una paella a foc viu, hi posam les tallades de tomàtiga i les deixam coure 10 segons per cada costat. Amanim amb sal, pebre bo i sucre. En una palangana, col·locam les tallades de tomàtiga fregida.

En una paella antiadherent a foc viu amb un rajolí d’oli d’oliva, hi coem el tofu tallat a daus. Agafam les llavors de carabassa i n’arrebossam els daus. Col·locam els daus de tofu arrebossats damunt la tomàtiga. Ho amanim i adornam amb el porradell i més llavors de carabassa. Finalment, ruixam amb oli d’alfàbrega i salsa de soja.

Per arrodonir el plat, podeu posar-hi gambes saltades en oli o adornar-lo amb créixens. També podeu substituir el tofu per formatge tendre de cabra o de vaca, o també brossat de qualitat. En comptes de salsa de soja, podeu posar tabasco.

Coca de llavors de carabassa

Necessitam 500 grams de farina de força, 42 grams de llevat de forner o 16 grams de llevat sec, 250 grams de llet teba, 50 grams de mantega, una culleradeta de pell de llimona ratllada i un polsim de sal per fer la pasta de la coca.

Per fer la cobertura, ens fa falta 150 grams de mantega, 200 grams de sucre, 4 cullerades de llet i 200 grams de llavors de carabassa.

Dins un ribell grosset, posam la farina i feim un clot al mig. Desfeim el llevat amb un poc de llet amb una culleradeta de sucre, ho abocam al clot i la mesclam amb un poc de farina. Deixam reposar en un lloc sense corrents durant un quart d’hora.

Passat aquest temps, afegim la llet i el sucre, la mantega, la pell de llimona ratllada i la sal. Pastam fins a obtenir una massa llisa, uns 10 minuts a velocitat mitja/alta. Tapam la pasta amb un pedaç i deixam estovar durant 45 minuts, fins que dobli el volum.

Passats els tres quarts d’hora, untam una palangana de forn amb mantega i hi estiram la pasta. Deixam reposar durant deu minutets.

Encenem el forn a 200º C.

Mentrestant, preparam la cobertura. Fonem la mantega i la mesclam amb el sucre, la llet i les llavors de carabassa.

Abocam el farcit damunt la pasta, procurant deixar un ditet voltant, voltant. Enfornam 20/25 minuts fins la capa de llavors de carabassa sigui dauradeta.

Coca de llavors de carabassa. Foto Lola en la cocina.

PUBLICITAT