LES FARMÀCIES JA PODEN VENDRE TESTS D’ANTÍGENS SENSE RECEPTA

176

Les farmàcies ja poden vendre tests d’antígens sense recepta com ja es fa a alguns països europeus des de fa mesos. Aquest dimarts 20 de juliol, el Consell de Ministres va aprovar un decret que així ho permet.

Tal i com va recordar la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, les persones que donin positiu en aquests test, hauran de comunicar-ho, en el cas de les illes Balears, a inforcovid.

La intenció és detectar casos de coronavirus en un moment en què el nombre de contagis s’ha disparat i amenaça de col·lapsar l’atenció primària.

La venda de test a les farmàcies arribarà en plena cinquena onada, quan a les illes Balears se superen tots els rècords de contagis. Convé recordar, però, que la vacunació continua a bon ritme.

PUBLICITAT

Fa dies, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va apuntar que “ens trobam davant una nova onada, que afecta de forma primordial a la població jove”.

Aquesta nova onada, afecta “l’ocupació de llits covid-19 és del 3,65 per cent a les illes Balears i la de cures crítiques es troba a 14,56 per cent”.

Pel que fa a la facunació, la consellera Gómez va assegurar que avança a molt bon ritme. Tenim una cobertura del 66,8 per cent de primera dosi i del 53,2 per cent de pauta completa. Ara bé, Gómez va ser contundent “necessitam que tothom es vacuni”.

Algunes coses que cal saber sobre els tests ràpids d’antígens

Què són?

Són unes proves que detecten les proteïnes del virus i permeten identificar les persones que pateixen una infecció per SARS-CoV-2, especialment en els cinc primers dies de presentar símptomes.

Com es fa? 

Prenent una mostra del nas i de la gola amb l’ajuda d’un bastonet i, en el termini de 20 minuts, s’obté el resultats.

Quan s’ha de fer? 

Quan es presenten símptomes compatibles amb la covid-19, especialment els primers cinc dies, i a contactes estrets.

Efectivitat

Els resultats són més ràpids i més barats que les proves PCR. Ara bé, un resultat negatiu no descarta la presència de la infecció.

A més a més, és important tenir en compte que les persones amb resultat negatiu han de seguir amb totes les mesures de prevenció, ja que el virus es pot contraure i transmetre en qualsevol moment.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital