LES ERES DE BATRE ENS CONTEN COM BUFÀ EL VENT L’ESTIU DE 1956

298
Procediment metodològic per deduir la direcció del vent al voltant de l'era. El punt "a" estableix el moviment de la pols i la palla i la seva acumulació a sota del vent de l'era, formant una "pluma de vent". Imatge de l'estudi realitzat pel grup de recerca en Climatologia, Hidrologia, Riscs Naturals i Territori de la UIB

El dia de Sant Jaume de l’any 1956 l’exèrcit americà va fotografiar Mallorca des d’un avió, va fer un vol fotogramètric. Les imatges que captaren, com ja contàrem a aquest article, es poden consultar i comparar amb imatges actuals a la web de SITIBSA (Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears).

La festivitat de Sant Jaume, 25 de juliol, coincideix amb el final del temps de batre. Un fet que ha permès a un grup d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears fer un estudi detallat de com bufava l’embat ara fa 66 anys. Però, com ho han pogut fer exactament?

Imatge de l’estudi realitzat pel grup de recerca en Climatologia, Hidrologia, Riscs Naturals i Territori de la UIB

Les eres de batre eren espais generalment circulars a sobre els quals els pagesos llençaven els cereals o els llegums a l’aire amb la finalitat que el vent separàs la palla del gra. El vent s’enduia la palla, mentre que el gra tornava a caure al mateix lloc. La pols i la palla es distribueix al voltant l’era en funció de la direcció del vent predominant durant tot el temps de batre, i aquest vent és l’embat.

L’embat és un vent tèrmic que bufa cada dia tots els horabaixes dels mesos d’estiu, principalment. Aquesta entrada de vent de mar cap a terra es produeix a causa de la diferència de temperatura entre la terra i el mar després d’algunes hores de sol intens.

PUBLICITAT
Exemples de l’aspecte morfològic de les eres i el seu ‘anemògraf’ resultant; a) al sud del poble de Sant Llorenç, situat a la part oriental de l’illa; b) Al sud del poble d’Ariany, situat a la plana central. Imatge de l’estudi realitzat pel grup de recerca en Climatologia, Hidrologia, Riscs Naturals i Territori de la UIB

El treball ha estat realitzat pels investigadors Gabriel Alomar Garau i Miquel Grimalt Gelabert, del grup de recerca de Climatologia, Hidrologia, Riscs Naturals i Territori de la Universitat de les Illes Balears. La revista científica Remote Sensing ha publicat l’estudi al qual han establert les bases d’un mètode innovador basat en la fotointerpretació que podrà ser usat a altres bandes del món per estudiar el clima d’una determinada època. El títol complet traduït del treball és “Interpretació de fotografies aèries per a l’anàlisi espacial d’estructures agràries patrimonials en entorns mediterranis com a dades proxy de les brises marines. Aplicació a l’illa de Mallorca”.

En total s’han cartografiat 5.690 eres de batre a Mallorca, 446 de les quals han servit per reconstruir l’organització espacial dels embats de Mallorca, i dibuixar les línies que segueix aquest vent d’estiu diari en el seu camí des del litoral cap a les àrees interiors, on els embats costaners convergeixen típicament, a vegades provocant tempestes.

A Punt Informatiu Pollença hem localitzat a les fotografies de 1956 algunes de les eres que hi havia al municipi.

Imatge del SITIBSA d’una zona situada entre el Port de Pollença i Pollença
PUBLICITAT