LES 3+1 RECEPTES DE BUNYOLS

1135

S’acosta el dia de les Verges (21 d’octubre) i això vol dir que és temps de fer -i de menjar- bunyols. Ja fa un parell d’anys a Punt Informatiu publicàrem un vídeo de la recepta de la cuinera pollencina Margalida Martorell. Aquell vídeo aviat és va fer viral i amb els anys ha acumulat a Facebook més de 450.000 visualitzacions i més de 13.000 comparticions. De fet són moltes les escoles que usen aquesta recepta per preparar el bunyols el dia de la revetlla de les Verges, però el cert és que hi ha moltes variacions.

A continuació us mostram 3+1 receptes per a que cada un provi la que més li agradi. En primer lloc compartim el vídeo i la recepta de Margalida Martorell; en segon lloc les dues recepta de recepta de madò Coloma Abrines, que figuren al seu llibret Cocina Selecta Mallorquina (una és amb boniato); i finalment, a mode de bonus track, la recepta de bunyols que es fa a Menorca per Tots Sants. Bon profit!

Recepta de Margalida Martorell

Ingredients

  • 1 quilo de patates pelades
  • Mig quilo de farina fluixa
  • 25 grams de llevat de forner
  • 3 ous
  • Aigua
  • Sal
  • Sucre

Elaboració

  • 1.- Bullir el quilo de patates pelades i, en estar cuites, passar-les dues vegades pel passapuré.
  • 2.- Dins una escudella d’aigua tèbia, fondre 25 grams de llevat de forner.
  • 3.- Mesclar la patata bullida amb la farina, el llevat i els tres ous.
  • 4.- Començar a pastar afegint una mica d’aigua tèbia. La massa s’ha de pastar durant 15 min o fins que comenci a fer bombolles.
  • 5.- Encalentir dos litres d’oli en una paella. Preparar un perol amb aigua tèbia i sal per mullar la mà amb què es fan els bunyols.
  • 6.- I quan l’oli és ben calent, començar a fer i fregir els bunyols. Per això, amb el puny s’ha de
  • fer una bolla de pasta i amb l’índex i el dit gros de l’altra mà, s’ha d’agafar la bolla i tirar-la a l’oli.
  • 7.- Abans de començar a girar els bunyols, pegar una bona esquitxada amb l’aigua amb sal. Girar-los tots i mirar si són cuits.
  • 8.- Treure els bunyols i posar-los en una safata amb paper absorbent.
  • 9.- Servir. Els bunyols es poden menjar mullats dins sucre o mel.

Les receptes de bunyols de madó Coloma

Coloma Abrines Vidal, una de les cuineres més prestigioses de Mallorca, al seu llibret Cocina Selecta Mallorquina, transcriu dues receptes per fer els bunyols de les Verges.

La primera és una versió ràpida per la qual s’empren patates, moniatos, aigua, bicarbonat i farina. Primer es bullen 400 grams de patates i 400 grams de moniatos i, després, s’aixafen ben aixafats fins obtenir una pasta que, en remenar-la amb una cullera de fusta, ha de fer corda. Llavors, dins un plat gros o ribellet, es dilueix un polsim de bicarbonat amb un tassó d’aigua, per després afegir-hi la pasta de patata i moniato i la farina de força que es begui. Quan la pasta estigui bé, es posa la paella al foc i, tot d’una, es poden començar a fer els bunyols.

PUBLICITAT

L’altra recepta que madó Coloma apunta al seu llibre és més elaborada. Per fer aquests altres bunyols, es precisa una ensaïmada crua, llevadura de forn, tres ous, una cullerada de saïm, mig quilo de patates bullides, mig tassó de llet, mig d’aigua teba i 600 grams de farina de força. Tots aquests ingredients es mesclen i es pasten ben pastats. Abans de fregir els bunyols, però, s’ha de deixar toar la pasta.

Bunyols de Tots Sants (Menorca)

Per fer aquest bunyols, típics de l’illa veïna, es deixa toar llevadura de pa i es fa una pasta clara amb aigua, després s’hi afegeixen quatre ous per cada almud de farina i, si es volen dolços, tres unces (100 grams) de sucre per almud. Es baten tots aquests ingredients junts i, una vegada ha toat, es fan els bunyols i es fregeixen. Aquests bunyols, no tenen forat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT