L’ALBUFERA – L’AMARADOR I EL CAMÍ D’EN PEP

329
Panoràmica del pont dels Anglesos.

Tomàs Vibot

Avui proposam una excursió per dins el Parc Natural de l’Albufera, apta per a tothom avesat a caminar regularment i que té ganes de descobrir un paisatge biològicament excepcional. La ruta es troba, a més a més, totalment senyalitzada i ve acompanyada d’un gran nombre de cartells explicatius. Dins el Parc, es poden realitzat fins a quatre itineraris, dels quals avui proposam el de més durada (de 2 a 2’30 hores) i es pot fer tant a peu com en bicicleta. El Parc està controlat per un grup de guardes i cal registrar-se al Centre de Recepció de Visitants, situat dins el cor de l’Albufera. Si el grup és nombrós, s’ha de telefonar prèviament. L’horari de visita és de les 9 a les 18 hores entre l’1 d’abril i el 30 de març, i de 9 a 17 hores entre l’1 d’octubre i el 31 de març.

L’Albufera és la zona humida més extensa i important de les illes Balears. Es tracta d’un antic llac separat de la mar per una línia de dunes, que al llarg del segles s’ha anat reblint de sediments, fins formar una gran planícia inundable. L’Albufera ha estat moltes coses durant la seva dilatada història: devesa de caça lícita i il·lícita, indret de pesca de l’anguila, lloc d’indústria, etc. Però sobretot ha estat i és un espai natural privilegiat, on es concentra un dels ecosistemes més valuosos de l’illa. Per això, des de 1988 tota aquesta zona restà protegida mitjançant la declaració de Parc Natural.

Per arribar al Parc Natural de l’Albufera tant ho podem fer des d’Alcúdia com des d’Artà, ambdues per la carretera Ma-12. A mesura que ens hi acostem, anirem trobant l’esponerosa vegetació que la caracteritza. Prop del quilòmetre 26 se situa l’entrada, perfectament senyalitzada. No té aparcament propi, així que cal deixar el vehicle als vials de les urbanitzacions properes.

PUBLICITAT

Vora l’entrada al Parc, sota la mateixa carretera, s’ubica el Pont dels Anglesos, una joia des del punt de vista arquitectònic. El pont, conegut antigament com pont de l’Oberta o també pont de les Comportes, està construït amb peces de marès damunt un fonament d’estaques de pi. Està sostingut per cinc arcs rebaixats, amb llum decreixent cap als extrems. Té una longitud de 110 metres i el 1947 fou eixamplat fins als 7’5 metres. En 1982 passà a tenir 11 metres.

Vora el pont, arrenca el camí de l’Albufera. Voreja el Canal Gran, producte de la unió dels torrents de Muro i de Sant Miquel. Fou fet el 1871 i té uns 2.700 metres de llargària per 50 d’ample. Tot aquest tram compta amb diversos miradors, observatoris i algunes instal·lacions per tal d’evitar l’asfalt. En passar el pont de Santa Margalida s’arriba al Centre de Recepció del Parc.

L’Albufera guarda una sèrie d’edificis de gran interès històric i constructiu, concentrats tots al lloc conegut com la Roca. Al segle XIX hi havia una gran roda mecànica per tal de dur a terme la dessecació de l’Albufera. Més endavant, en el segle XX, una important empresa paperera hi edificà una fàbrica de paper, que emprava canyes i sequera com a matèria primera. De tot el conjunt destaca Can Bateman, que porta el nom de l’enginyer anglès John Frederic Latrobe Bateman, propietari de l’Albufera a finals del segle XIX. Es tracta d’un casal construït en aquesta època, on s’instal·là una gran part de la maquinària i de les edificacions necessàries per a la dessecació. Actualment alberga un centre d’interpretació que val la pena visitar.

Des del Centre d’Interpretació de Can Bateman, iniciam la ruta pel camí que ens queda a la dreta, el qual ens durà fins al pont de la Roca. Si encara mantenim el record del pont dels Anglesos, comprovarem que aquest és idèntic. Des de damunt, podrem gaudir amb la interessant fauna i flora que l’envolta. Ben segur que trobarem algunes fotges o algun collblau. Cap al nord, si el dia és clar, podrem gaudir d’una magnífica panoràmica de la serra de Tramuntana, amb el gran entrebanc de la torre de la central del Murterar.

A l’altra banda del pont, voltam pel primer camí a l’esquerra. Ens trobam en l’anomenat camí d’Enmig, que voreja el Gran Canal a l’esquerra. Aquesta via, durant la Mallorca preturística, comunicava la Pobla amb la mar. Aquí és un bon punt per observar les grans masses de canyet, el qual pot arribar a tenir fins a 5 metres d’alçada.

Un poc més endavant ens trobarem amb una torre d’observació, a la qual val la pena pujar. Des d’aquí ens podrem adonar de la veritable dimensió de l’Albufera. Cap a l’interior es poden identificar dos dels seus pobles limítrofes, la Pobla i Muro. A sota ens queda, en forma de forcall, la unió de dos torrents: el de Muro i el de Sant Miquel.

Davallam de la torre i arribam a una cruïlla des de la qual continuarem cap a l’esquerra per l’anomenat camí dels Polls, gràcies a la important presència de Populus alba. Travessam el primer dels ponts de ferro que hi ha dins l’estany, el pont de Can Blau. El següent, situat metres més endavant, travessa el torrent de Muro i té per nom pont de Son Carbonell. Són els primers ponts de ferro de la història de Mallorca. Foren construïts a Anglaterra a partir de 1866.

Finalment arribarem al pont de la Font, per davall el qual passa l’aigua de la font de Sant Joan. Continuam ara cap a l’esquerra. És possible que a partir d’aquest punt veiem vaques i bous de raça autòctona mallorquina, animals amb una important funció ja que serveixen perquè la vegetació no creixi desmesuradament. Aviat passarem vora l’Amarador, on antigament s’amarava el cànem que es produïa a l’Albufera. Més amunt recorrerem el camí d’en Pep, que travessa per un pontet el canal d’en Pujol. Passat aquest punt, arribarem fins al lloc conegut com ses Puntes, on també trobarem la homònima. Té dues plantes d’alçat i coberta a dos aiguavessos. El portal principal se situa al centre i manté un arc rebaixat. Està flanquejat per dos portals de llinda. Al primer pis s’obren tres finestres. La façana està rematada per un ràfec simple i curt. Davant les cases roman una primera plataforma d’observació.

Continuam avançant fins al turó de les Eres, que rep el nom per l’existència un temps d’una vella antiga era de batre arròs. Poc més endavant trobarem una segona plataforma i finalment el pont de Santa Margalida, el qual, cap a l’esquerra, ens deixarà de nou en el Centre de recepció del Parc, on finarem l’excursió.

L’Albufera és la zona humida més important de Mallorca.
PUBLICITAT