L’AJUNTAMENT LLOGARÀ ARCABUSSOS PER ALS MOROS I CRISTIANS

675
Ahir, a Sóller, es varen viure els primers Moros i Cristians sense escopeters. Foto: Pere Llobera "Morou".

L’ajuntament de Pollença llogarà arcabuços per als Moros i Cristians de 2022 i es planteja la compra de 26 arcabussos per als propers anys. Així ho ha dit el regidor de Festes de l’ajuntament de Pollença, Josep Lluís Pons, que ahir horabaixa va ser per Sóller, on varen celebrar els primers Moros i Cristians després de la recent modificació del reglament d’Armes que prohibeix expressament l’ús d’armes de foc a festes populars i a recreacions històriques.

Pons ha avançat que “no hem comprat res, però tenim un pressupost. Aquest 2022, segurament arrendarem els arcabussos, ja que, per llei, no es poden fer servir les escopetes de caça amb cartutxos de fogueig que es feien servir fins ara”.

Ahir, al Port de Sóller, hi va haver Moros i Cristians. Foto: Pere Llobera “Morou”.

Segons ha explicat Pons, “a Sóller, ja feien servir arcabussos, arcabussos i escopetes. Però ahir només sortiren amb els arcabussos i he de dir que, pel que vaig veure, són més perillosos i fan més renou que les escopetes”.

Pel que fa al pressupost que té l’Ajuntament per comprar aquets arcabussos, “puja a uns vint-i-tres o vint-i-quatre mil euros, n’hi ha d’altres preus, més cars i més barats, però trobam que han de tenir un mínim de qualitat”, ha comentat Josep Lluís Pons. I és que, en total, es parla de vint-i-sis arcabussos per substituir vint-i-sis escopetes de caça que es repartien entre Moros i Cristians.

PUBLICITAT
Moros i Cristians, ahir, a Sóller. Foto: Pere Llobera “Morou”.

La mateixa fàbrica que els ha fet el pressupost els llogarà aquests arcabussos per als Moros i Cristians de Pollença.

A més de les noves “armes”, la normativa exigeix que aquells que les manegin tenguin el permís d’armes vigent i un curset que impartirà “un dels tiradors de Sóller i que durarà un dematí”, ha anunciat Josep Lluís Pons. És més, Guàrdia Civil, Policia Local i Ajuntament hauran de fer un control.

Per acabar, el regidor de Festes, Josep Lluís Pons, ha comentat que “no només controlaran el tipus d’armes, sinó que també limiten els moviments, així que els fins ara escopeters hauran d’estar en uns llocs determinats dins els quals es podran moure, però no podran anar amunt i avall com fins ara”.

Altres solucions

Des que va transcendir la nova llei, els ajuntaments de Pollença i de Sóller han estat en contacte. De fet, “des de Sóller, ens varen telefonar per demanar-no si sabíem alguna cosa del nou reglament. Nosaltres encara no en teníem coneixement, però pocs dies després, just abans de l’Encontrada, ja ens varen avisar”, ha dit Pons.

Des d’aleshores ençà, “hem tengut contacte amb els de Sóller per aquesta qüestió. Ara bé, no ens hem plantejat comprar els arcabussos a mitges, perquè tampoc no hi ha necessitat”, ha assegurat Josep Lluís Pons.

Xeremiers als Moros i Cristians de Sóller. Foto: Pere Llobera “Morou”.

Ben al contrari, el batle de Sóller, Carles Simarro, a través de la revista sollerica “Sa Veu” apuntava la possibilitat que el Consell de Mallorca adquirís armes històriques, perquè les poguessin usar tant a Sóller com a Pollença. “Seria el més just per tots”, deia Simarro i ho argumentava dient que “és absurd que cada municipi les hagi de comprar pel seu compte per utilitzar-les un dia a l’any”.

Moros i Cristians de Sóller, 2022. Foto: Pere Llobera “Morou”.
PUBLICITAT