L’AJUNTAMENT DE POLLENÇA REBUTJA L’ALÇAMENT MILITAR DEL 18 DE JULIOL DE 1936

889

L’ajuntament de Pollença és un dels 33 ajuntaments de Mallorca que s’ha sumat al gest de rebuig contra l’alçament militar de 1936, tal i com demanaren des de l’associació Memòria de Mallorca.

Durant aquest cap de setmana, les banderes de l’Ajuntament de Pollença onejaran a mig pal en senyal de respecte i reconeixement a les víctimes del cop d’estat que s’inicià aquell 18 de juliol de 1936, quan una part de l’exèrcit espanyol capitanejat pel feixista Francisco Franco s’alçà contra el Govern legal i legítim de la Segona República Espanyola.

Per altra banda, l’ex-regidora d’Alternativa per Pollença, Marina Llobera, ha representat l’ajuntament de Pollença a l’acte convocat per Memòria de Mallorca, que s’ha duit a terme aquest migdia al “Mur de la Memòria”, monument del Cementeri de Palma, on consten el noms de víctimes del franquisme.

En un context d’auge dels discursos d’odi de caire feixista que “criminalitzen les persones migrats, als col·lectius feministes i a la nostra memòria democràtica, subratlla que la ideologia i la intolerància feixistes van sempre associades a un atac contra la mateixa democràcia”, senyalen des de Memòria de Mallorca. És més aquesta deriva “demana als estats membres que centrin la prevenció a través de l’educació, la sensibilització i el coneixement de l’historia com a requisits per impedir que en el futur es tornin a repetir delictes d’aquests tipus. Per això cal la implicació de les institucions en defensa dels drets humans i el seu rebuig al feixisme”.

PUBLICITAT

Una efemèride dolorosa

El 18 de juliol de 1936 desencadenà una cruenta guerra civil que causà milers de víctimes i desembocà en una llarga i repressiva dictadura de caire feixista.

A Mallorca, a partir del 19 de juliol (dia de la proclamació del bàndol de guerra a les Balears) batles, regidors, funcionaris, militars, mestres, treballadors, sindicalistes, polítics, foren declarats enemics del nou règim, empresonats i en moltes ocasions assassinats i les seves famílies foren
marginades i condemnades a una humiliació permanent.

És una efemèride dolorosa, perquè “ens trasllada a anys difícils i traumàtics”, apunten des de Memòria de Mallorca, però necessària. Cal que “recordem els homes i dones que lluitaren per la democràcia durant la guerra i els difícils anys de la postguerra i la dictadura. Cal que recordem el seu patiment per extreure’n una valuosa lliçó sobre el significat de la paraula llibertat, i la seva pèrdua”, destaquen.

A més a més, Memòria de Mallorca recorda que tant el Consell d’Europa com Nacions Unides o Amnistia Internacional fan referència al feixisme del règim franquista. “En origen, naturalesa, estructura i conducta general, el règim de Franco és un règim de caràcter feixista, establert en gran part gràcies a l’ajuda rebuda de l’Alemanya nazi d’Hitler i de la Itàlia feixista de Mussolini”, senyalava el Consell d’Europa el 1946.

És més, des de l’any 2006, el 18 de juliol és el dia internacional de condemna al franquisme, una data amb la qual el Consell d’Europa instava el govern espanyol a acollir les reivindicacions de les víctimes i de les entitats de memòria històrica.

En aquest mateix sentit es pronunciava, l’any 2014, el relator especial de Nacions Unides envers la protecció de la Veritat, la Justícia, la Reparació i les garanties de no repetició en un extens informe sobre les necessitats de les víctimes del franquisme no ateses per les institucions, i tornava a recordar recentment a l’Estat espanyol el seu deure d’atendre els drets de les víctimes del franquisme i les seves famílies.

Per la seva banda, Amnistia Internacional, en el seu Informe sobre el deute pendent amb les víctimes del cop d’estat, de la guerra civil i la dictadura franquista, destaca que les Institucions públiques han de assolir mesures per a garantir la memòria col·lectiva respecte dels crims i abusos greus comesos durant la guerra civil i el règim franquista perquè reforcin el dret a conèixer la veritat i el deure a no oblidar com a patrimoni de les actuals i futures generacions. Indicant també que és deure de les institucions el commemorar, amb actes simbòlics i declaracions institucionals la preservació i protecció dels drets humans i el reconeixement a les víctimes del franquisme, i aquell 18 de juliol de 1936, la democràcia fou la primera víctima.

L’any 2018, el Parlament Balear expressa la seva condemna a la dictadura franquista i rebutja qualsevol totalitarisme i règim antidemocràtic, així com també reconeix que la primera víctima del cop d’estat del 18 de juliol de 1936 va ser la democràcia, i amb ella, les persones, entitats i els col·lectius que s’havien significat a favor de la democràcia o s’havien identificat amb les institucions i valors democràtics.

PUBLICITAT