LA SETMANA SANTA ES REINVENTA, PERÒ LES PANADES HAURAN D’ESPERAR L’ANY QUE VE

252
Foto: César Samarini.

La Setmana Santa es reinventa, però haurem d’esperar un any més per poder fer panades, rubiols i formatjades en companyia de familiars i/o amics.

No hi haurà processons, però sí una certa activitat religiosa i cultural. Fa setmanes, la Diòecesi de Mallorca, en base a les restriccions sanitàries vigents aquests dies per evitar una quarta onada de contagis de coronavirus, va prohibir els actes a l’exterior. Per aquesta raó, de la mateixa manera que no hi va haver processó el Diumenge del Ram, no hi haurà processó de la Sant, ni Davallament ni Festa del Puig.

Sí que hi haurà els actes religiosos propis de la Passió i la Ressurecció de Jesús a espais interiors amb mascareta obligatòria i aforament limitat, entre altres mesures per evitar contagis de covid-19.

Una processó estàtica a les capelles de la Parròquia

Més enllà de les celebracions litúrgiques, les capelles de la Mare de Déu dels Àngels de Pollença acullen una processó estàtica dels elements propis de Setmana Santa pollencina. Així ho va decidir la Comissió de Confraries de Pollença, en vistes de com es presentava la Setmana Santa. “A Pollença, no hi ha confraries independents, sinó que és com una confraria grossa, tots ens ajudam i decidim. Per això, seguint el que anys passats féiem el dia del pregó, vàrem acordar fer una exposició amb la intenció de recollir l’esperit de la gent que hi ha darrere l’organització de les processons de Setmana Santa”, explica una de les organitzadores de l’exposició, Joana Far.

PUBLICITAT

Dins la línia dels Quadres plàstics tan representatius del Dijous Sant a Pollença, dins cada capella de la Parròquia, s’han escenificats els elements que defineixen les processons pollencines. Per això, “els encarregats de cada confraria han duit els seus vestits i els seus elements que han disposat dins la capella assignada de la manera que millor els defineix”, expressa Far. Així es poden veure atxes, fanalets, banderins, escaletes, martellets i altres elements que defineixen totes i cada una de les confraries que participen en les processons de la Sant i del Davallament.

Entre els elements que conformen aquesta exposició organitzada per la Comissió de Confraries, són de destacar “una casulla amb els colors de la Setmana Santa i un banderí de la Congregació Mariana brodat amb paper de seda, que és de veure. Catalina Cerdà “de can Pontico” havia deixat dit que, després de la seva mort, aquest dos elements havien de ser per la Parròquia. Per això, les seves nebodes Catalina i Joana els lliuraren amb motiu de la inauguració de l’exposició”, apunta Joana Far.

Per altra banda, “hem aprofitat per mostrar elements que ja no surten a les processons com els fanals originals de la confraria del Moll, que es varen fer als anys 60 a la Base, que és on hi havia tallers i moviment en aquella època”, comenta Joana qui també recorda que “la Confraria del Moll no va sorgir a la Base, però clar els militars participaren, perquè és el que hi havia. Alguns militars deixaren els vestits a coneguts i, amb l’ajuda de mon pare, vàrem poder recuperar alguns vestiuts i altres elements que n’hi ha que surten a les processons i altres no”.

El pare de Joana Far, Sebastià Far, va dur a terme un important treball de restauració i reproducció d’elements diversos només de la Confraria del Moll, sinó també d’altres confraries. En aquest sentit, “així com hem pogut, hem anat recollint un material que s’estava deteriorant i que, una vegada restaurat o recuperat, mantenim en condicions. Tot i amb això, hi ha molta feina a fer”, puntualitza Joana Far.

Aquesta exposició es pot visitar a la Parròquia fins al dia 6 d’abril, dia de la Festa del Puig que, com s’ha apuntat, enguany no es pot tornar fer per mor de la pandèmia. Amb motiu de la Setmana Santa, la Parròquia de Pollença obre un parell d’hores al matí i un parell d’hores el capvespre, perquè tothom qui vulgui pugui visitar l’església i, per suposat, l’exposició de Setmana Santa.

Fet i fet, si la Setmana Santa de 2020 es va viure de portes endins, cadascú a ca seva tal i com manava el decret d’estat d’alarma per mor de la pandèmia del coronavirus, aquest 2021 es podria parlar de “nova” Setmana Santa.

Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
Foto: César Samarini.
PUBLICITAT