LA RECEPTA DE PANADES QUE ESTAVES CERCANT

1281

Aquests dies a Mallorca seran moltes les famílies que es reuniran per fer panades, rubiols i, a Pollença, formatjades. Per això no podíem deixar passar l’oportunitat de compartir amb els nostres lectors la nostra “autèntica” recepta de panades. Clar que, essent un plat tan popular i tradicional, totes les receptes de totes les famílies de l’illa, són autèntiques. Sigui com sigui, aquesta és l’autèntica recepta de ca na Catalina Palou, que continua compartint amb els seus néts i netes la manera de fer panades que va aprendre de sa mare. Per això, el que avui compartim, es pot considerar com un bocinet d’història d’aquesta família.

Però abans de començar hem d’aclarir que hem decidit mostrar com és fan els dos farcits més comuns a l’hora de fer panades i que després es poden omplir de només una cosa, de l’altre, o de les dues. Per aquest motiu les quantitats, tant de carn com de pèsols, són molt aproximades. Cal dir també que en aquesta recepta els ingredients es posen tots crus, però a moltes altres cases es cuinen parcialment abans d’enfornar. Tot i això, d’aquesta manera tot queda ben cuit. Confirmat!

Aquests ingredients serviran per fer aproximadament 25 panades.

INGREDIENTS FARCITS

2 kg de carn de me

PUBLICITAT

Sal i pebre bo

1/2 kg de pèsols crus

1 ou cru

1 ou bullit

1 manat de cebes tendres

1 cabeça d’alls

150 g de sobrassada

150 g de xulla

INGREDIENTS PASTA

1/2 l d’aigua

250 ml d’oli

250 g de saïm

3 vermells d’ous

1 kg de farina

PREPARACIÓ FARCITS

Començarem per la preparació dels farcits, ja que tanmateix la pasta no ha de tovar.

1 – Per una banda prepararem la carn de me, tallant-la en bocinets d’un dit de gruixa. La posarem tota a un recipient i la mesclarem ben mesclada amb sal, pebre bo i, si es desitja, un raig d’oli.

2 – En un altre recipient hi posarem els pèsols amb un ou cru. Hi abocam un manat capolat de cebes tendres i una cabeça d’alls tallats ben petits. Finalment, de manera optativa, hi podem posar un ou bullit esbocinat. Posam sal i pebre bo i mesclam ben mesclat.

3 – En altres dos platets hi posarem 150 g de sobrassada i 150 g de xulla. Tot tallat petit per posteriorment afegir-ho a les panades.

PREPARACIÓ PASTA

1 – Mesclam dos tassons d’aigua amb un tassó d’oli, 250 g de saïm i tres vermells d’ou.

2 – Afegim a poc a poc a poc 1 kg de farina mesclant vigorosament fins que no s’aferri a les mans. Cal comprovar si la massa ha quedat suficientment forta per fer la forma de les panades còmodament. Si és fluixa, hi posarem una mica més de farina.

PREPARACIÓ PANADES

1 – Agafam una bolleta de pasta i pitjant amb els polzes feim la forma d’una cassoleta, típica de les panades. Cal pitjar les voreres de la base perquè no quedi la pasta massa gruixada. S’aconsella fer-ho damunt quadradets de paper de forn.

2 – Omplim la panada amb la carn, els pèsols o les dues coses. Sigui com sigui sempre li posarem els bocinets de xulla i de sobrassada.

3 – Amb les mans o amb un aprimador feim un cercle de pasta del diàmetre de la cassoleta i l’usam per tapar la panada. Si el cercle era massa gros, llevam el sobrant amb l’ajuda d’un ganivet o estisores.

4 – Finalment feim la trunyella per ajuntar les dues parts. Per la trunyella cal pessigar i bocinet de la vorera i girar cap abaix la ma 90 graus. Anam fent aquest moviment consecutivament i notarem com la punta del dit polze va alçant la pessigada anterior.

5 – Finalment enfornam amb el forn calent a 180 graus. Necessitarem aproximadament 45 minuts per cada fornada.

Bon profit i bona Pàsqua!

PUBLICITAT