LA POLLENCINA, I OBLIDADA, GREIXONERA DE PATATA DELS DARRERS DIES

1189

Llegesc l鈥檃partat dedicat al mes de febrer del fabul贸s llibre La cuina del Tradicionari. Un recorregut pel calendari gastron貌mic de Mallorca i descobresc que 鈥渢amb茅 s贸n propis del Carnestoltes la greixonera de patata a Pollen莽a鈥.

Tots sabem que les formatjades de pasta i farcit dol莽 s贸n t铆piques de la Setmana Santa pollencina com tamb茅 ens consta que l鈥檃rr貌s amb camallot (cuixot salat, perqu猫 ens entenguin els externs) o els ous a la neu formen part dels plats pollencins per antonom脿sia. Tanmateix, per貌, desconeix铆em que l鈥檕blidada greixonera de patata tengu茅s arrels pollencines.

I, com que vint-i-set anys de PUNT iNFORMATIU suposa tenir a l鈥檃bast una bona hemeroteca, vaig recordar que fa ja molts d鈥檃nys, era el 2002, treis comptes, Joana Serra 鈥渄e can Blai鈥 ens va obrir la seva llibreta de receptes, perqu猫 apunt茅ssim com fer els principals plats de la gastronomia mallorquina dels Darrers Dies. Per suposat, no es va deixar de banda la greixonera de patates.

Aix铆 que em vaig posar a remenar papers i va sortir l鈥檃rticle sencer del qual n鈥檋e estret la recepta de la greixonera de patata per reivindicar que aquestes postres tan senzilles retornin a les taules pollencines per endolcir, un poc m茅s encara, el Carnestoltes.

PUBLICITAT

Per fer una greixonera de patata, necessitam:

  • 1kg. de patates
  • 8 ous
  • 400 gr. de sucre
  • Canyella
  • Pell de llimona ratllada
  • Mig sobret de llevat en pols (Canario)

Per comen莽ar, hem de bullir un quilogram de patates i passar-les pel passa-pur茅. A continuaci贸, hi mesclam vuit ous rebatuts, 400 grams de sucre, canyella en pols i ratlladura de llimona al gust. Ha de quedar una pasta clara. Tot i amb aix貌, si trobeu que 茅s molt l铆quida, podeu espesseir-la amb una mica de farina de for莽a. Tanmateix, per貌, 鈥溍﹕ convenient que sigui clareta鈥, puntualitza Joana Serra.

Finalment, hi posam mig sobret de llevadura en pols, remenam i abocam la pasta dins un motle per al forn untat amb oli, sa茂m o mantega. Al principi, el forn calent a 200 graus i, despr茅s, s鈥檋a d鈥檃baixar a 180 graus. Conv茅 vigilar la cocci贸, perqu猫 cada forn 茅s un m贸n, per貌 b茅 amb mitja horeta pot ser cuita. En qualsevol cas, abans de treure la greixonera del forn, conv茅 fer la prova de l鈥檈scuradents que no t茅 m茅s secret que punxar la greixonera amb un escuradents o altre estri de fusta i, quan surti net, 茅s cuita.

Deixam refredar i ja es pot consumir.

PUBLICITAT