“LA MÚSICA UNEIX LA GENT”

184

Aquest matí hi ha hagut la presentació del cartell dels Sons de Nit a Pollença, un indret especial per aquest cicle de música fresca i a la fresca com explicarem més endavant. Permeteu-me que rescati les paraules amb què la representant de Fonart, Ana Espina, ha conclòs la seva intervenció: “La música uneix la gent”.

Amb aquesta frase tan ben travada, “La música uneix la gent”, Espina ha posat l’accent amb la solidaritat no només dels organitzadors (ells i l’Ajuntament), sinó també del públic.

Dit això, anem al principi. La presentació ha seguit el patró habitual de les presentacions. El regidor de Cultura, Josep Marquet, ha encetat i conduït l’acte; la representant de Fonart, Ana Espina, ha traçat les línies mestres del programa pollencí, i el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, ha tancat la presentació. Meam què han dit cada un d’ells.

Orígens pollencins, aposta ecològica i solidària

El delegat de Cultura, Josep Marquet, ha destacat els orígens pollencins dels Sons de nit que de la mà de Fonartist s’ha estès per a la resta de Mallorca.

PUBLICITAT

Més enllà d’aquest “sentiment de propietat”, Marquet ha avançat que aquest 2021, a Pollença, arribaran un total de sis concerts dels Sons de Nit, quatre durant el mes de juliol i dos durant el mes de setembre.

Ha fet referència a la paritat del cartell, tres d’homes i tres de quatre dones; a la diversitat generacional dels artistes i a l’equilibri entre artistes locals i internacionals.

Per altra banda, ha valorat l’aposta ecològica de Fonart de qui ha destacat que “es mouen amb cotxes elèctrics, escullen llums de baix consum, disposen de fonts d’aigua i tassons retornables”. I no ha oblidat el caire solidari com ja es va avançar “amb el concert de Micah P Hinson, que, encara que fora de cartell, la recaptació va ser per Càritas”.

Finalment, ha refrescat que aquest dimecres va començar a Pollença el cicle de Música Desconfinada.

Una pollencina rere el nom dels Sons de Nit

Agafant el guant de Marquet, la representant de Fonart, Ana Espina, ha insistit en els orígens pollencins dels Sons de Nit fa més de 20 anys, i ha confessat que, justament, el nom del cicle de concerts: Sons de Nit “fou pensat per una pollencina”.

I d’una pollencina que ha quedat en l’anonimat, Espina ha passat a parlar d’un cartell que té “una excel·lent representació femenina”, perquè “hem fet un esforç de pensament, cosa que demostra la desigualtat històrica de les dones en ple segle XXI”. I és que “entre les dones músiques, hi ha propostes molt interressants, però, encara ara, cal fer un pensament la qual cosa demostra que encara no hi ha igualtat ni tan sols equitat entre homes i dones, perquè les dones requereixen més esforç i més oportunitats”.

Sigui com sigui, aquests Sons de Nit de 2021 apropen a Pollença “tres dones impressionants, tres artistes molt diferents, però totes tres grandíssimes” ha dit Espina.

Els Sons de Nit de 2021 començaran aquest 1 de juliol, a les 21 hores, al Claustre de Sant Domingo, amb un concert de la cantant catalana Judit Neddermann de qui Espina ha destacat la “sofisticació” en tots els sentits, però molt especialment “en un punt de la veu molt sofisticat”.

Després d’iniciar-se en la música folk, Neddermann ha evolucionat cap a “moltes més sonoritats”, fruit de la seva “inquietud”. Espina s’ha referit a les col·laboraciós de Judit Neddermann amb música com Miguel Poveda o Joan Manuel Serrat, entre altres.

El dijous 8 de juliol, a les 21 hores, al Claustre de Sant Domingo, actuarà la també cantant catalana Marina Rossell, “la més veterana del cartell i també amb més tables”, ha apuntat Espina.

Espina s’ha referit a Rossell com a “l’artista de tots”, tant per la música com per l’actitud. De fet, ha destacat unes paraules de la cantautora catalana per a qui, quan es vol aconseguir alguna meta, “cal embrutar-se les mans”.

Marina Rossell ha actuat en diverses ocasions a Pollença, algunes de les quals al mateix Claustre. I tampoc no és d’estranyar d’una dona que va pujar als escenaris quan tenia 22 anys com ha dit Ana Espina qui també ha fet referència a les col·laboracions de Rossell amb joves artistes com Manel.

Després de dues dones, el següent concert anirà a càrrec de cinc homes amb nom de dona Los Aurora, cinc catalans d’orígens diversos, mestissos…

Sobre la música de Los Aurora, Espina ha destacat que fan flamenc i jazz com els Ketama o Paco de Lucia, però “amb un estil molt propi i amb frescura”. També ha destacat els “instruments elegits”: baix, piano i bateria, però també un cantaor i un bailor.

En fi, Ana Espina ha anunciat “un concert molt orgànic, ja que, amb Los Aurora, mai no saps què te trobaràs”.

Per tancar el mes de juliol, dia 19, actuarà la tercera dona, la més jove i la més internacional del cartell de 2021: Arlo Parks, “la londinenca que, amb tot just 20 anys i després d’un primer disc que va cridar l’atenció, ha estat Premi Artista Revelació als BRIT Award de 2021”, ha dit Espina.

Espina no ha dubtat en anunciar que Parks serà una “estrella multinacional” i que aquest estiu actuarà a Pollença, on les entrades es venen molt bé. Ja podeu entendre per què ho ha dit 😉

El mes d’agost no hi haurà Sons de Nit a Pollença, però sí a altres indrets de Mallorca i Menorca, però el mes de setembre hi haurà dos concerts, tots dos amb artistes de les illes Balears.

El primer concert setembrí de Sons de Nit anirà a càrrec de The Prussians, “els més roquers, un estil que feia falta, i un dels grups més internacionals de les illes Balears”, ha destacat Espina. De fet, “aquests joves han defensat el pop rock mallorquí fora de les nostres fronteres” ha defensat la mateixa Espina.

Finalment, quinze anys després d’haver presentat el seu primer disc en solitari i a punt de reprendre l’activitat amb els Antònia Font, Joan Miquel Oliver tancarà el cicle Sons de Nit a Pollença amb el segon concert de setembre. Per a Espina, aquest “serà un concert molt especial, en què es respirarà emoció a l’escenari”.

Les entrades de tots aquests concerts es poden comprar a través de la plataforma de ticket.ib i de la mateixa web de Fonart. Les vendes van bé; “no us dormiu a comprar-les” ha advertit Ana Espina qui també ha avançat que, en funció de les restriccions sanitàries vigents, pot ser que ampliin l’aforament.

Dit això, Espina ha insistit en què, més enllà de l’activitat cultura, també aposten per al desenolupament sostenible amb fets concrets com ara la il·luminació led, “per garantir el mínim consum. Per això, farem medicions de consum per, en la mesura del possible, corregir i disminuir sense llevar experiència al públic”.

Per al públic, hi haurà fonts d’aigua gratuïta. Això sí Espina els ha convidat a dur un tassó o una botella de casa per no generar més residus.

Enhorabona

Per tancar l’acte, el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, ha destacat els molts anys de feina i de qualitat dels Sons de Nit. I, a més d’aprofitar l’ocasió per difondre que l’Ajuntament fa “una aposta cultural importantíssima aquest estiu”, ha donat l’enhorabona a Fonart i als patrocinadors per la qualitat dels Sons de Nit.

PUBLICITAT
PUBLICITAT