LA LLENGUA BLAVA S’ESTÉN I EN UNA SETMANA COMENCEN LES VACUNACIONS MASSIVES

218

“Aquesta vegada pareix que el virus és molt més virulent” confessa Martí Solivellas, president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, on la cria de me és la principal activitat. I és que fa aproximadament 20 anys, ja patiren els estralls d’aquesta malaltia, que va matar centenars d’ovelles. Aquesta vegada, però, explica Solivellas, “no se sacrificaran els animals infectats com es va fer llavors, ja que molts es poden salvar”.

D’ençà que detectaren els primers símptomes fa menys de dues setmanes, ja han mort desenes d’ovelles al municipi i ja s’han detectat més casos a altres pobles del pla de Mallorca. I és que la vintena de casos confirmats oficialment amb proves de laboratori, segons el que va explicar el dijous la Consellera d’Agricultura en roda de premsa, foren tots detectats a Pollença.

Pollença primer poble afectat

Sembla lògic que Pollença sigui el primer municipi afectat per diversos motius. Per una banda per la gran quantitat d’ovelles que hi ha al municipi, un tipus de ramaderia que és la principal font d’ingressos del sector primari de Pollença. A més, sembla que aquest virus, tot i afectar també a les vaques i a les cabres, és especialment virulent amb les ovelles, les quals poden morir en molt pocs dies, una vegada que estan infectades. D’altra banda, la localització geogràfica de Pollença al nord de l’illa, ha estat un dels altres motius, ja que el virus de la llengua blava és transmès per la picadura d’un moscard que, segons explica Solivellas, sembla que ha arribat des de Còrsega amb les correnties de vent.

Dilluns comencen a vacunar

Martí Solivellas explica que dilluns començarà la campanya de vacunació i, a més, ho farà per Pollença. De fet explica que aquesta setmana arribaran les vacunes i que es contractaran 9 menescals, que se sumaran al 6 que ja treballen per les ADS (Agrupacions de Defensa Sanitària) de les Illes. La idea és vacunar tota la cabana ovina, bovina i caprina de les Illes Balears, una tasca que el president de la Cooperativa de Pagesa de Pollença veu complicada, ja que tot i que la vacunació serà gratuïta per als ramaders, hi ha moltes ovelles que no estan adscrites a cap ADS i eren difícils de localitzar.

PUBLICITAT

L’epidèmia pot durar anys

Amb tot, Solivelles vol recordar que aquest virus que afecta principalment a les ovelles, no té cap perill per a l’ésser humà, tant si rep una picada del moscard, com si consumeix carn d’un animal infectat. D’altra banda, Solivellas recorda que l’anterior vegada l’epidèmia llengua blava va durar entre l’any 2000 i el 2005, el que fa pensar que no només serà cosa d’aquest estiu.

PUBLICITAT