LA FORMATJADA, LLEPOLIA PASQUAL POLLENCINA

861

La formatjada és una llepolia pasqual pollencina. De fet, aquesta típica pasta de la gastronomia de Pasqua s’afegeix als rubiols i panades que couen per tot arreu de Mallorca durant aquestes dates.
La Pasqua és la primera festa que celebraren els primitius cristians, anterior fins i tot al Nadal. La proximitat amb la primavera fa que inclogui restes de rituals agrícoles dedicats a alguna divinitat primitiva encarregada d’afavorir la floració i la fructificació.

Un d’aquests costums, sens dubte, és la diversitat de pastissos que, amb noms i formes diverses, són propis d’aquesta època. No sols a Pollença, ni a Mallorca, sinó a tot Catalunya es fan i es regalen pastes que engloben, curiosament, “el sentit de goig per la fruïció de les primeres sentors primaverals”.

Segons assenyala Joan Amades al Costumari català, les llaminadures pròpies de les Balears “són la llet i els seus productes, molt especialment el formatge; hom fa aquests dies les grans formatjades:

Per Pasco, formatjades;
pes darrers dies, flaons;
per Sant Joan, cavallades;
per Nadal, galls i capons.
Cada cosa per son temps;
per Pasco, formatjades.”

PUBLICITAT

Per les referències, cal pensar que es tracta d’una glosa menorquina, on les formatjades són pastes en forma de capsa, dins la qual posen carn d’anyell, sobrassada o altres carns. També reben aquest mateix nom unes altres “coques més petites a base de formatge que ben segur són les que van donar nom a l’espècie”, apunta Amades. De fet, segons el mateix Joan Amades, a Pollença per Pasqua, feien uns pastissos -no en diu el nom- d’elaboració casolana amb formatge, nata i mel.

El franciscà Francesc Eiximenis esmenta la formatjada al seu llibre Terç del Cristià, obra que data del segle XIV. El Llibre de Sant Sovi, escrit a principis del segle XIV i considerat un dels pilars de la cuina mediterrània, també cita la formatjada.

La Gran Enciclopèdia Catalana defineix la formatjada com a “Pastís propi de les Balears compost d’un recipient de pasta de farina untada de llard o d’oli i farcit de diverses combinacions d’elements, com formatge, brossat, carn, cansalada, sobrassada, etc. segons les contrades.”

Recepta

La pasta de les formatjades de Pollença es fa amb vermells d’ou, sucre, saïm, aigua, oli d’oliva, suc de taronja i farina fluixa. Mentre que per farcir-les s’hi posa confitura de cabell d’àngel, codonyat, brossat o crema, segons el gust de cadascú.

Per fer la pasta de les formatjades es mesclen tots els ingredients, excepte la farina que s’hi afegeix a mesura que es pasta. De totes maneres, no convé pastar-la massa perquè llavors resultaria massa forta. Després de deixar reposar la pasta al voltant de mitja hora, es divideix en porcions parells i s’estiren amb l’aprimador fins que queden d’una gruixa de mig centímetre, més o manco.

A continuació, es farceixen amb una bona cullerada del farcit escollit, que es posa al bell mig d’una de les rodones de pasta que s’han aplanat i es tapa amb una altra d’aquestes peces de semblants característiques. Es pressiona amb els dit el voltant de la confitura a fi que la pasta de damunt i la de davall quedin ben closes i no surti el farciment. Finalment, amb l’ajuda d’un motle es talla la pasta en forma d’estrella de puntes rodones pròpia de la formatjada.

Per acabar, es posen les formatjades damunt una llauna i s’enfornen a una temperatura de 170 graus centígrads. Per això, convé tenir el forn calent i deixar-les-hi durant, més o menys, 25 minuts.

Abans de servir-les, es decoren amb sucre pols.

No obstant això, tant pel que fa als ingredients com a l’elaboració cada casa té els seus propis costums i mesures. Cada família fa les formatjades, com les panades i els rubiols, amb el seu secret.

PUBLICITAT