LA FAPOE DEMANA BANYS ADAPTATS A OSTOMITZATS

178

La Federació d’Associacions de Persones Ostomitzades d’Espanya (FAPOE) demana banys adaptats a persones ostomitzades a platges i piscines, entre altres espais públics.

A través d’una nota de premsa, la FAPOE denuncia que, en tot l’Estat espanyol, només hi ha una platja que disposa d’un bany adaptat a ostomitzats, la Platja del Socors als Realejos (Tenerife) i un càmpic que compta amb aquest tipus de banys, el de Picos de Europa, a Astúries.

Davant aquesta realitat, el presdient de FAPOE, Javier Muñoz, assegura que “els ostomitzats no ens odem quedar callats. El dret a la mobilitat és un dret constitucional, i a nosaltres se’ns està impedint exercir-lo per no tenir lavabos. És urgent que els banys adaptats a ostomitzades, s’incloguin al codi tècnic d’edificació. No podem esperar més, el temps passa i igual que qualsevol persona volem poder viure les nostres vides sense estar tancats, no hem comès cap delicte com per haver de complir la pena de viure tancats; és matar-nos en vida”.

L’ostomia és la conseqüència de patir o haver patit una malaltia com alguns tipus de càncers, malaltia inflamatòria intestinal, o poliposi múltiple entre d’altres. Persones ostomitzades n’hi ha de totes les edats, des de bebès fins a joves o ancians, encara que la majoria es concentren entre els 45 i els 55 anys.

PUBLICITAT

Les persones ostomitzades no tenen esfínter i mai no saben quan se’ls omplirà la bossa, però quan això passa, han de buidar-la o canviar-la amb urgència per evitar que es desferri o rebenti per saturació. Alguns ostomitzats necessiten canviar o buidar la bossa fins a 10 vegades o més, en un sol dia.

La vicepresidenta de FAPOE, la mallorquina Yolanda Fernández destaca que “no podem viatjar…. On anirem? Sempre a Pontevedra? Allà sí que hi ha un bany al Hostel Alcolá Rooms que per cert ho agraïm molt. Però hotels, a quin hotel anem? Doncs a cap, perquè ni un sol hotel té banys adaptats a ostomitzats a tot el país i estem parlant d’Espanya, país turístic on n’hi hagi. Tampoc no podem anar a un restaurant, al cinema, a un teatre, a un museu oa esdeveniments com casaments, batejos i comunions. El nostre aïllament social és gairebé total. Aquesta situació és horrible, molts ostomitzats acaben amb grans depressions i quadres d’ansietat, unida a l’ansietat que provoca sortir al carrer sense banys”.

Com són aquests banys?

Els banys adaptats a ostomitzats estan dissenyats per fer-se servir de manera higiènica en una postura saludable i evitar lesions d’esquena. Compten amb un vàter enlaire, a poc més de 70 centímetres del terra, de manera que per buidar la bossa no cal ajupir-se ni agenollar-se (als ostomitzats un vàter normal els queda a l’alçada dels genolls, si no s’ajupen o agenollen s’esquitxen de femta que en general són semilíquides per les seves malalties de base).

A més, disposen d’un taulell encastant el vàter per poder posar els productes de recanvi i neteja, com ara bossa d’ostomia, gases, pasta periestomal i pólvores secants o tisores, entre d’altres.

També compten amb una zona per esbandir la bossa que s’acciona amb el polze de la mà per poder netejar la bossa després de buidar-la i deixar-la neta, així com amb mirall on poder veure’s l’estoma, situat a l’alçada de la guixa, cosa imprescindible per poder fer el canvi de bossa.

PUBLICITAT