SENSE COCA, NO HI HA NADAL

1252

La dita “festes passades, coques menjades” es degué inventar passat Nadal, ja que sense un bon bocí de coca bamba o de patata acompanyant la xocolata ben calentona ens semblaria que és Nadal. No debades, aquesta versàtil pasta també es coneguda com a coca de Nadal, encara que també s’empri per fer la típica coca amb tallades dels Darrers Dies o la coca amb albercoc que inaugura l’estiu al paladar.

Retornem, però, a la coca de Nadal, la tradicional coca amb què s’acompanya la xocolata a la sortida de les Matines arreu de Mallorca. Com totes les receptes del món, cada família té els propis costums i els gustos particulars. Nosaltres vos apuntam la recepta de Margalida Martorell, una recepta que li va donar la madona de la lleteria del carrer de l’Horta i que, des d’aleshores, mai no ha deixat de fer.

RECEPTA PER FER 4 COQUES MITJANES

  • – 200 g de patates
  • – 350 g de sucre
  • – 200 g de saïm
  • – 6 ous grossos
  • – Mitja tassa d’aigua tèbia
  • – 50 g de llevat de pa
  • – 1kg de farina de força
  • – Sucre glass

Començarem pelant i bullint les patates fins que quedin ben fluixes per després passar-les per passapuré. Convé passar-les dues vegades perquè quedin ben esflorades. Després dins un bon ribell de test mesclar les patates amb el sucre, el saïm i els ous prèviament batuts. Fondre el llevat dins mitja tassa d’aigua tèbia i afegir-ho tot al ribell. Pegar una bona pastada a tots aquests ingredients fins que quedi una massa uniforme. Finalment afegir la farina tira a tira mentre és va pastant enèrgicament. És necessari pastar en força durant al manco 15 minuts fins que la pasta quedi tirosa. Quan ja està ben pastada tapar amb un pedaç i deixar reposar a una zona calenta de la casa durant al manco 5 hores. Aquest temps és molt relatiu i depèn molt de la temperatura i la humitat, però el que és segur és que ha de doblar del seu volum. Després d’aquesta primera fermentació ja és pot donar forma a les coques.

Arribats a aquest punt hem de preparar quatre bocins de paper de forn i untar-los be amb saïm. A damunt cada paper untat col·locarem una bolla ben rodona de pasta. El paper ha de ser molt més ample que la bolla de pasta ja que les coques tornaran a duplicar el seu volum. Ara s’han de tornar a deixar reposar durant altres cinc hores (com ja hem comentat és un temps molt relatiu). Amb les coques ben reposades ja es poden enfornar. En el cas de usar-se un forn elèctric s’ha d’encendre el foc a dalt i abaix sense ventilador. Amb el forn a calent a 160ºC se deixaran coure les coques durant aproximadament mitja hora, fins que agafin un color ben torradet. Amb un forn de mida normal convé courer-les d’una en una.

PUBLICITAT

Amb les coques cuites ja només resta tirar el sucre glass per damunt per deixar-les ben curioses i degustar-les amb la mescla de plaer i malenconia que només poden transmetre les receptes de tota la vida.

PUBLICITAT