LA CONSELLERIA DE SALUT PREPARA LA VACUNACIÓ DE COVID-19 A GRANS GRUPS A PARTIR DE MARÇ

1532
La directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster, anunciaren la vacunació a grans grups de població a partir del març.

La Conselleria de Salut i Consum va avançar fa uns dies que es prepara per abordar la vacunació a grans grups de població a partir de març. De moment, s’avança en el Pla de vacunació pactat amb el Ministeri de Sanitat i ja es poden veure els efectes positius de la immunització en els colectius vacunats.

Vacunacions massives

Des de la Conselleria de Salut s’han preparat els dispositius següents per poder fer front a la vaccinació massiva, que està prevista per als mesos de març i abril:

  • Mallorca: 10 línies a Son Dureta (operatives a partir de dilluns, 22 de febrer, per poder vaccinar als grups que es van afegint a la campanya), Poliesportiu Germans Escales, Poliesportiu Mateu Canyelles (Inca) i Hipòdrom de Manacor.
  • Menorca: Recinte Firal de Maó i sala polivalent del Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella).
  • Eivissa: Recinte de Fires i Congressos.
  • Formentera: s’està estudiant el lloc on es durà a terme.

La vaccinació de tots els grups de població pendents requerirà noves eines a l’abast dels usuaris. Per això, es posarà a disposició seva el telèfon Infovacuna COVID, que entrarà en funcionament aquesta setmana, per respondre els dubtes relacionats amb el Pla de vaccinació. L’atenció telefònica en aquest número serà coordinada per la Central de Coordinació per a la covid-19 i les telefonades seran ateses per tècnics sanitaris, com es fa en els recursos InfoCOVID i InfoCOVID Pediàtric.

Així mateix, aquesta setmana el Servei de Salut també posarà a disposició dels ciutadans una web amb tota la informació pràctica del Pla de Vaccinació: diferents vaccins que es reben, característiques, grups de vaccinació, vaccins administrats, etc.

PUBLICITAT

, i aviat enllestirà la del segon grup, que abasta els professionals sanitaris de la primera línia contra la COVID-19. Ho han anunciat avui la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster, els quals han explicat que Balears es prepara per abordar la vacunació a grans grups de població a partir del març.

La directora general de Salut Pública ha explicat que «també avançam a bon ritme amb el subgrup 3A —els sanitaris que no són de la primera línia— i amb el grup 4 —grans dependents—, als quals ara afegirem els cuidadors principals».

La vacunació continua amb els majors de 80 anys

El Pla de Vacunació contra la covid-19 a les illes Balears preveu començar a immunitzar nous grups de població a partir d’aquesta setmana. S’ha planificat que la vacunació de les persones de més de 80 anys (subgrup 5A) s’iniciarà a començament del mes de març i en les mateixes dates també seran vacunats els membres de les policies locals, de les forces de seguretat de l’Estat i dels cossos de bombers i de docents, integrats en el grup 6.

De fet, aquesta setmana es reuniran representants de les conselleries de Salut i d’Educació i de la Delegació del Govern a les Illes Balears per treballar en la llista de professionals que cal vaccinar dins el grup 6.

El tercer gran grup que ha començat a ser vaccinat és el de grans dependents i els seus cuidadors: ja han rebut la primera dosi 1.872. A les Illes Balears, en aquest col·lectiu hi ha registrades actualment 4.436 persones, 3.382 de les quals a Mallorca, 524 a Menorca, 470 a Eivissa i 63 a Formentera.

Durant aquesta setmana també ha començat la vacunació de diferents grups professionals, com ara dentistes i sanitaris de consultes privades i professionals sanitaris de les oficines de farmàcia.

Grups vacunats

De moment, s’ha enllestit la vacunació del primer grup del Pla de Vacunació contra la covid-19 a les Illes Balears, que inclou els usuaris i els professionals de les residències de majors i de persones amb discapacitats, així com també els sanitaris que estan en contacte directe amb casos de covid-19. En aquests moments està tancada la vacunació d’aquest grup la qual cosa suposa garantir la protecció de la població més vulnerable i exposada i que més ha patit les conseqüències d’aquesta malaltia.

Si algú d’aquest grup no ha rebut la vacuna, per qualsevol motiu, encara poden rebre’l.

Convé recordar que, al voltant del 40 per cent, de les persones que han mort amb covid-19 a les Illes Balears han estat usuaris de residències de pesones majors.

A hores d’ara, s’han administrat 52.720 dosis, 31.790 de les quals corresponen a la primera dosi i 20.930 a la segona, cosa que suposa gairebé el 75 per cent de les que es van rebre. Això fa un total de 20.930 persones vaccinades amb totes dues dosis.

Nombre de dosis distribuïdes, per illes

Mallorca............... 42.522
Menorca.................. 4.449
Eivissa...................... 5.473
Formentera................ 276

Nombre de persones completament vaccinades, per illes:

Mallorca................ 16.853
Menorca................... 1.835
Eivissa........................ 2.117
Formentera................. 125

El nombre d’usuaris i de professionals de residències de persones majors i de persones amb discapacitats que estan totalment vaccinats és de 4.876 i 4.577, respectivament, distribuïts per illes d’aquesta manera:

Illa                     Usuaris    Professionals

Mallorca              3.960     3.698
Menorca             406         451
Eivissa                 510        428

Ja es poden veure els efectes positius de la immunització en aquests colectius: només hi ha una vintena de residents amb covid-19, una xifra semblant a la que hi va haver el mes d’agost de 2020, abans que començàs la segona onada de contagis. Des que es va iniciar la campanya de la vacunació s’ha registrat una reducció del 85 % de la incidència de la covid-19 a les residències d’ancians. Cal subratllar que aquesta disminució suposa un gran descens del nombre d’ingressos hospitalaris.

Pel que fa al grup de professionals sanitaris de la primera línia, inclosos en el segon grup, fins ara ja s’han administrat 13.403 dosis (6.391 a la sanitat pública i 3.829 a la privada), 5.825 de les quals corresponen a la segona dosi. També s’han administrat 15.299 dosis a la resta de professionals de la sanitat (13.334 de la pública i 1.965 de la privada), 5.746 dels quals n’han rebut la segona dosi.

PUBLICITAT