LA CARA B DEL PLATÓ POLLENCÍ O QUAN ELS MEGATAURONS I ELS ZOMBIS PASTURAVEN PER POLLENÇA

886
La Fortalesa convertida en resort zombi

Joan Martorell

Els caçadors adinerats estan d’enhorabona, La Fortalesa d’Albercuix s’ha convertit en un “resort” zombi on, per un mòdic preu, es pot passar un cap de setmana d’acció caçant morts vivents. Però si es prefereix la pesca, també hi ha l’opció d’anar a pescar un tauró assassí gegant a les aigües del Port de Pollença.

Fotograma de la pel·licula Haialarm auf Mallorca

Això ja ha passat, però a la ficció. Des de l’arribada del turisme de masses, Pollença ha estat el plató d’innumerables enregistraments de pel·lícules, anuncis, sèries i videoclips de tot el món. Però si abans, veure tot el tragí que provoca el muntatge d’un set per a un enregistrament era una cosa molt excepcional, els darrers anys ja ens hi estem acostumant. Aquest mes de gener hem vist com es muntava un mercat fictici a la plaça Vella per a una sèrie policíaca de la BBC britànica anomenada “The Mallorca Files”. També és recent l’enregistrament de les sèries “White Lines” i “Turn up Charlie”, totes dues de Netflix, o “El Infiltrado” (The Night Manager), emesa a la 1a de TVE el 2017. No tan recent és la pel·lícula “El atlas de la nubes” (Cloud Atlas), de les germanes Wachowski (Matrix), que va dur Tom Hanks, Halle Berry i Susan Sarandon a passar uns dies a Formentor l’any 2011. Per cert que la Khalessi Daenerys Targarien de Joc de Trons, coneguda al món real com Emilia Clarke, també va visitar Formentor l’any 2015 per enregistrar escenes de la pel·lícula romàntica “Me before you” (Antes de ti, a Espanya).

El kitsch psicodèlic de Rafaella Carra

Anomenar totes les gravacions que han tingut Pollença com escenari seria una feina immensa, i per això ens volem centrar amb uns altres rodatges… com dir-ho… més alternatius, més kitsch. I ja que xerram de kitsch, i abans de reprendre el tema dels zombis i taurons, no podem deixar d’anomenar l’inclassificable videoclip de Raffaella Carra de “Hay que venir al Sur”, gravat l’any 1978 a llocs com el mollet de l’Hotel Capri, a la Creueta o als jardins de l’Hotel Formentor. A aquest videoclip Carrà es fa acompanyar d’un cos de ball que interpreta una coreografia que oscil·la entre les referències simiesques, psicodèliques i flamenques, mostrant els ballarins un peculiar “outfit” de l’època. El videoclip es pot trobar a la xarxa, i no cal dir-ho, és d’obligada visió.

PUBLICITAT

Però hi ha dues pel·lícules igualment difícils de classificar, amb arguments demencials, que molta gent desconeix, i que s’han rodat a Pollença.

Haialarm auf Mallorca”, pa amb oli de tauró

Aquest telefilm alemany de l’any 2004 va ser rodat en diferents localitzacions de Mallorca com la platja de Gesa a Palma, el Palma Aquarium o la platja del Port de Pollença. És una d’aquelles pel·lícules de sèrie z que programen habitualment a l’hora de la becada, a Espanya ho va fer Cuatro sota el títol Amenaza en el Mar. L’argument segueix les aventures d’un “supercachas” (l’actor Ralf Moeller, vist amb Russell Crowe a Gladiator) que descobreix la presència d’un tauró assassí en aigües balears. El personatge està traumatitzat perquè la seva dona va morir per culpa d’un tauró i no vol que li passi el mateix a la seva filla. No sabem si per aquest motiu es passa tota la pel·lícula corrent per les platges de Mallorca amb una jaqueta de cuiro en ple mes d’agost. El film és ple de tòpics sobre els mallorquins i no sabem per què els bons i intel·ligents són rossos i xerren alemany, i els dolents són els illencs. A la web Filmaffinity, el film té una puntuació de 2 sobre 10, no fa falta dir res més.

Generacion Z”, zombies all inclusive

Amb un argument tan inversemblant com l’anterior, l’any 2015 es va rodar a la Fortalesa d’Albercuix “Generacion Z”. Aquesta pel·lícula britànica conta com la humanitat s’acaba de recuperar d’una apocalipsi zombi, i els que queden els tenen tancats dins recintes on els milionaris els poden caçar. El més famós d’aquests safaris zombis es troba a la Fortalesa. Exactament igual que un Juràssic Parc zombi, una bretxa al sistema de seguretat fa que els zombis s’escapin creant una alarma mundial. Tot i que la pel·lícula no especifica el lloc on es troba aquest curiós parc d’atraccions tots els exteriors estan rodats a Mallorca. Contínuament es poden reconèixer escenaris com Cúber, Cala Tuent, Cap Rocat, el bosc de Formentor o el quarter militar de Son Busquets. El film, tot i que va arribar als cinemes, no va tenir gaire èxit, probablement perquè va sortir uns anys que hi havia una saturació de pel·lícules i sèries de temàtica zombi. La pel·lícula és de pressupost relativament baix i els efectes especials no són gran cosa, però és molt curiós veure carretades de zombis passejant per l’illa. A més, tot i ser una pel·lícula d’acció, i ha una lleugera crítica a la crisi humanitària dels refugiats.

Que més podem desitjar per un avorrit horabaixa de febrer: taurons, zombis… i Pollença.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT