LA CALOR D’ENGUANY POT HAVER ACCELERAT LA METAMORFOSI DEL FERRERET

149

El recompte anual de ferreret, que es realitza cada any durant els mesos de juny i juliol, ha finalitzat amb un total de 28.196 larves, un nombre semblant als anys anteriors. La població manté així una tendència estable, ja que, des que començaren els recomptes, la població s’ha doblat (llavors se’n calcularen 13.914). Va ser l’any 1991 quan es va posar en marxa el primer pla de conservació.

Tot i això s’ha observat un lleuger descens en la tendència de la població, atribuïble a les condicions climàtiques d’enguany. Les altes temperatures poden haver provocat l’acceleració en la metamorfosi a les poblacions ubicades a llocs més calents.

Les dades també confirmen la consolidació de la darrera localitat que es va crear a partir de ferrerets provinents del Zoo de Barcelona i que es varen amollar a un aljub ubicat dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Aquesta localitat compta amb una població de 119 larves.

Una de les principals accions de conservació d’aquesta espècie, és la creació de nous punts de reproducció. Actualment, el ferreret està present a 37 localitats, 23 de les quals són introduïdes, suposant aproximadament una quarta part de la població total.

PUBLICITAT

El cens anual de ferrerets es realitza des del Servei de protecció d’espècies i compta amb la col·laboració dels Agents de Medi Ambient, l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) i l’investigador de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Samuel Pinya.

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d’extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la Serra de Tramuntana. Va ser descrit l’any 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins a 1980, quan va ser trobat viu a la Serra de Tramuntana.

Des de l’any 1985 es porten a terme mesures de conservació del ferreret que inclouen, entre d’altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració d’hàbitats o creació de noves poblacions.

PUBLICITAT