LA BEFANA REPARTEIX REGALETS ALS INFANTS ITALIANS

350

En aquesta part del món, la d’avui és una de les nits més màgiques de l’any, per no dir la més màgica. I és que l’arribada dels Reis d’Orient omple de goig i alegria a parts iguals tant a grans com a petits que esperen il·lusionats els savis que s’aproparen a adorar l’infant Jesús a la cova de Betlem.

Això és així aquí, però no a tots els territoris cristians ni tan sols catòlics. De fet, fa unes setmanes varen parlar del Pare Noel i de la seva competència. Bono idò, Melcior, Gaspar i Baltasar també tenen qui els fa la competència. Es tracta de Befana, una jaia vella i lletja que reparteix petits regals durant aquesta màgica nit de Reis, entre els nins i nines d’Itàlia.

La Befana és una dona molt major. No és una bruixa, però és poc agraciada i sense dents. Talment una jaia de rondalla mallorquina. Quedi clar, però, que no és una bruixa, encara que alguns dels seus atributs com la granera o la roba esfilagarsada puguin crear confusió. De fet, fins i tot, baixa del Cel volant amb una granera. Però, repetim, no és cap bruixa.

En contra dels Reis d’Orient que compleixen amb escreix allò que els nins i nines demanen a través de les seves cartes, els regals de la Befana són més modestos. Bé, si els nins han estat pillets, també reben carbó.

PUBLICITAT

La Befana també treballa de nit, quan els infants dormen. Per això, li deixen un calcetí penjat prop de la llar de foc o a algun indret de la casa. I l’endemà dematí, hi troben una jugueteta, qualque llepolieta…

Ah! I si un dia anau per Itàlia i us dien Befana, cosa poc probable, no en feu cas: vol dir lletja.

PUBLICITAT