JOIES PER A LES ÀGUILES

1698

Heu pensat alguna vegada què seria de les Àguiles sense joies? És difícil respondre, perquè, de fet, les joies són un dels elements de distinció d’aquesta dansa que, des de fa segles, es balla a Pollença pel Corpus Christi (que enguany és diumenge 7 de juny).

Brodar les capetes de les Àguiles suposa moltes hores de feina i moltes mans; mans expertes com les de Magdalena Servera, Joana Suau, Antònia Buades, Francisca Salas i Margalida Marquès que, coordinades per Aina Cifre Ochogavía, any rere any s’encarreguen de cosir i ajustar les joies que lluiran les dues nines, que enguany són Marta Coll i Margalida Llompart, l’horabaixa del Corpus. Aquestes mans indispensables guien unes altres mans, les de les famílies que aquell any també participen en tot el procés: anar a cercar les joies, que són petits grans tresors dels molts particulars; dur a terme un acurat treball de classificació, segons la tipologia, i procedència; i, finalment, cosir-les a les capetes.

Diverses famílies pollencines deixen les joies a les Àguiles, però “no sempre són les mateixes famílies, raó per la qual les capetes mai no són iguals”, expliquen les expertes cosidores. “Mai sabem el material que tendrem”, puntualitzen. El procés dura tres dies –dilluns, dimarts, i avui dimecres, 3 de juny-. A més de brodar les capetes, també disposen les joies per fer les corones a les Àguiles, ajusten els anells i les polseres que el dia del Corpus lluiran Margalida i Marta.

Les cosidores incideixen en què, tot i que la sistematització del treball és sempre la mateixa, els resultats són sempre diferents, pel fet que “no comptam sempre amb el mateix material, i les nines que ballen cada any canvien”. Per això, al final, és tot personalitzat. No debades, les dues al·lotes han de ser present durant tot aquest procés per poder realitzar un bon treball. “Cada tant ens proven les capetes, igual com les faldes i altres peces de la vestimenta que ens van ajustant”, expliquen qui seran les dues protagonistes de la processó del Corpus d’aquest diumenge 7 de juny, que combinen aquestes hores de proves de vestit i joies, amb els darrers assajos del ball.

PUBLICITAT

A mesura que es consumeix el temps abans de diumenge, a la sala on s’embasta la prèvia de les Àguiles, es respira, sobretot, il·lusió; il·lusió perquè cada vegada queden pocs detalls per fermar i il·lusió perquè és qüestió de dies, d’hores, de… perquè els carrers de Pollença, també engalanats de festa, vegin el resultat final de gairebé tot un any d’espera i de treball. Aquest diumenge 7 de juny, Marta Coll i Margalida Llompart seran les Àguiles i Josep Cifre Costa serà Sant Joan Pelós, tots tres contribuiran a què un any més aquesta tradició pollencina feta de música i moviment, de color i alegria, i, sobretot, de joventut i bellesa es mantingui vives, tots tres amb la col·laboració de moltes persones que fan feina en l’anonimat, és clar!

 

Text: Eva Cerdà i Ma. Magdalena Tortella
Fotos: Ma. Magdalena Tortella

PUBLICITAT
PUBLICITAT