JAUME PLOMER, UN STREAMER POLLENCI FITXAT PEL LINARES PER RETRANSMETRE EN CATALA…???

886

L’aparició dels ordinadors de sobretaula, d’internet, i posteriorment, dels telèfons intel·ligents, va provocar una bretxa digital abismal entre els integrants de les generacions del baby boom i generació X, i les de la postguerra. Mentre uns ja vivien i treballaven a un món dominat per als ordinadors, els més grans es mantenien aliens a aquest nou món al qual vivien els fills. Però el que ara passa més desapercebut, és una nova bretxa que s’ha creat entre els adolescents post-milenials (generació Z) i aquells que ja passen dels 40 anys i que es pensaven que ho sabien tot del món digital.

Un exemple: Les finals de Worlds 2020, una competició d’Esports de League of Legends, va tenir una audiència mitjana de 23 milions d’espectadors. Les finals de l’NBA del 2019, tingueren una audiència mitjana de 15 milions d’espectadors. Ara bé, quants dels lectors de més de 40 anys tenen ni la més remota idea del que és League of Legends o els Esports?

Un altre exemple: l’streamer espanyol TheGrefg va reunir el mes de gener a 2.470.347 espectadors mirant el seu canal de Twitch. El 2020, “El programa de Ana Rosa” va batre el seu propi rècord d’audiència, aconseguint 700.000 espectadors. Ara bé, quants del que llegeixen aquest article saben qui és Ana Rosa i quants saben qui és TheGrefg.?

Això sí, un sol programa de n’Ana Rosa té una cost de producció milers d’euros i es necessiten desenes de persones fent feina, mentre que una retransmissió de Twitch val 0 euros, ja que es tracta d’un jove a ca seva davant un ordinador. Això ha fet que alguns d’aquests streamers s’hagin convertit en vertaders milionaris. Sense anar més lluny, l’streamer Ibai Llanos ha comprat, ell sol, els drets de retransmissió de la Copa Amèrica de Futbol, i l’està retransmetent pel seu canal de Twitch.

PUBLICITAT

L’èxit aclaparador d’aquests streamers, ha fet que milers de joves de tot el món es posin cada dia davant les pantalles dels seus ordinadors mostrant les seves habilitats com a comunicadors o com a jugadors electrònics.

Només a Pollença hi ha diversos joves que es dediquen a retransmetre per Twitch. Un d’ells és Jaume Plomer. El cas de Plomer és peculiar, i és un exemple d’aquest nou món sense fronteres que es mou de manera paral·lela al reial. Plomer acaba de fitxar des de Pollença amb un equip de futbol de segona B de Jaén, per seguir retransmetent al seu canal de Twitch les seves partides de Pokemon en català… WTF! Millor que ell mateix ens ho expliqui.

T’acaben de fitxar del club Linares Deportivo?

El Linares Deportivo és un club de futbol andalús que té una secció d’Esports (esports electrònics). Aquesta secció la gestiona un al·lot del Port de Pollença, que és qui em va contactar. El club fitxa dos tipus de jugadors: els que són per jugar a equips professionals de jocs com League of Legends o Roket League; i els que fitxa per crear contingut i donar visibilitat a la marca. Jo som el segon cas, ja que el que jo jug no te gaire competició, però ara s’està tornant a posar de moda. Es tracta de Pokemon.

Pokemon?

De Pokemon s’han anat traient jocs des de fa 25 anys per a Nintendo. Jo el que faig és descarregar un programa a l’ordinador que em permet jugar a aquests jocs. Al meu canal de Twitch retransmet partides que faig amb aquests jocs.

Quantes hores li dediques cada dia?

Normalment faig 2 hores d’stream cada dia, de dilluns a divendres. Ara ho faig el vespre, perquè de dia estic fent feina.

I el Linares te paga?

No. Jo el que faig es fer difusió del club. Ara, per exemple, m’enviaran una camiseta amb el meu nom com a nou fitxatge del club, i jo l’usaré per a les meves retransmissions, També posaré el logo del club a la pantalla. Ells a canvi, també fan difusió del meu canal, i això jo augment els subscriptors. Els equips amb més pressupost si que paguen, però no és el cas.

I és habitual que equips de futbol tinguin una secció de esports electrònics?

Cada vegada més. Per exemple, el Betis te equip professional de League of Legends. Tambée´s conegut en aquest sentit el Schalke 04. Però normalment els equips més potents pertanyen a empreses de telecomunicacions.

Però, com guanyau doblers a Twitch?

Twitch, funciona diferent que YouTube. A Twitch per seguidors no cobres res, cobres per subscriptors. Els subscriptors paguen per ser-ho (a Espanya ara paguen devers 5 euros al mes), mentre que els subscriptors no. Jo 197 seguidors i 20 subscriptors. Els streamers cobram la meitat d’aquestes subscripcions, i l’altra meitat va a Twitch. S’ha de dir però que ara passa una cosa. Twitch és propietat d’Amazon, i Amazon dona a tots els que tenen Amazon Prime una subscripció gratuïta cada més. Jo sobretot tenc subscripcions d’aquestes. Però jo cobr igual.

I perquè paguen per ser subscriptors si tothom te pot veure sense pagar?

Ser subscriptor te dona dret a algunes coses que els seguidors no poden fer. Una de les coses que els streamers solen fer més és fer sortejos per al subscriptors. Per exemple n’Ibai, sorteja cada mes un ordinador valorat en 1.200 euros. Això és un ganxo molt gros. Jo vaig fer un sorteig d’una capsa sorpresa amb coses de Pokemon. Jo també oferesc emoticones personalitzats que serveixen per interactuar atots els canals.

Però els que no son subscriptors també poden participar del xat del canal?

Depèn, jo com que encara tinc una comunitat petita deix participar a tothom, però els grans streamer només deixen participar moltes vegades només als subscriptors. Ara mateix l’streamer espanyol que te més subscriptors és un andalús que es diu “El Xocas”, que te 11.000 subscriptors. Fes comptes. Al final, després de pagar imposts es queda amb un 25 per cent del que paguen els suscriptors.

Per què tots els grans Youtubers s’han passat a Twitch?

Una cosa que és molt important són les restriccions. Youtube et desmonetitza els vídeos o els borra si dius alguna paraulota o veu alguna cosa que no els quadra, mentre que Twitch és molt més permissiu. Tot i que també te les seves normes.

I a que et dediques, a banda de ser streamer?

Estic estudiant el grau de programació, i en l’estiu faig feina.

Des de quan tens el canal de Twich?

Com molts altres, des del confinament. Com molts altres. Però no va ser fins a gener que ho vaig començar a fer-ho regularment i a cobrar.

I com se te va ocórrer?

Jo sempre he estat afeccionat als videojocs. Un dia que vaig veure un al·lot que vaig veure una manera de jugar a Pokemon, amb unes normes addicionals. Me va parèixer interessant i ho vaig voler provar. Al principi era molt dolent, però he anat millorant. Amb la constància he anat arreplegat seguidors de València, Catalunya, dels Estat Units…

Dels Estats Units?

Si hi ha un al·lot que va néixer aquí, però se’n va anar amb la seva família a Estats Units, i em segueix cada dia.

I fas tot el contingut en català?

Sí, es la meva marca.

Hi ha més streamers en català?

Sí, hi ha un grup de gent, que es diuen creadors.tv, que volien fer els seus streams en català. Jo quan vaig començar no existia a Twitch l’etiqueta de català, i ara des de fa poc ja hi és. I és per la feina d’aquest grup de gent, que cada vegada aconsegueix més visibilitat.

I no et varen dir res del Linares, per fer les retransmissions el català?

Quan em varen fitxar jo els vaig dir que totes les retransmissions les feia en català. I em varen dir que cap problema, i que ho podia seguir fent

I els sguidors són catalanoparlants?

La majoria sí, i molts són d’aquí. És gent que ja em coneixia. Però ara he començat a tenir subscriptors que no coneixia de Catalunya.

PUBLICITAT