Inundacions i sequeres són més intenses per l’escalfament global

134
Inundacions i sequeres són més intenses per l’escalfament global, afirma un estudi

Mónverd notícies – Jaume Reus Bennàssar

La intensitat d’episodis de sequera i pluges extremes ha augmentat “bruscament” durant els darrers vint anys, segons un nou estudi publicat recentment a Nature Water. La causa? L’escalfament global.

Aquesta investigació ha utilitzat imatges de satèl·lits climàtic, mitjançant els quals es van mesurar els canvis en els sistemes d’aigua terrestres: la variació de l’aigua que es troba en aqüífers, llacs i rius, neu o glaciars, entre d’altres.

“És increïble que ara puguem controlar el pols de l’aigua continental des de l’espai exterior”, va dir Park Williams, bioclimatòleg de la Universitat de Califòrnia, Los Angeles, que no va participar en l’estudi, a l’Associated Press.

PUBLICITAT

“Tinc la sensació que les generacions futures miren enrere i intenten determinar quan la humanitat realment va començar a entendre el planeta com un tot, aquest serà un dels estudis destacats”, va dir.

Aquests esdeveniments extrems provoquen la destrucció de collites, danys en infraestructures i empitjoren crisis humanitàries presents en zones ja tensionades.

Els investigadors afirmen que aquestes dades confirmen les teories que fa anys que els científics han postulat: la crema de combustibles fòssils i l’escalfament global que n’és conseqüència són un factor que agreuja aquest tipus d’esdeveniments. Aquest fet suposa que, a mesura que les temperatures mundials augmenten, les inundacions i sequeres es fan més intenses i freqüents, com ja vàrem veure l’any passat al Pakistan.

Mitjançant un algoritme, els investigadors varen determinar un total de 1056 esdeveniments d’inundació o sequera des del 2002 al 2021. Les sequeres més intenses s’han produït majoritàriament a l’Amèrica del Sud. Segons els investigadors, les sequeres han esdevingut més comunes que les inundacions. En total es varen produir un 10% més de sequeres, mentre que la seva gravetat fou similar.

Aquest fet suposarà una tensió addicional en infraestructures que no estan preparades per esdeveniments tan extrems. Depuradores, aeroports o reserves hídriques hauran d’esser reforçats per pal·liar els efectes d’aquests fenòmens.

Aquest tipus d’esdeveniments tindran un major efecte sobre comunitats amb pocs recursos, que no podran adaptar les seves infraestructures a esdeveniments de clima extrem.

Els investigadors criden a recuperar aqüífers i millorar la salut del sòl agrícola per tal que aquestes estructures naturals puguin absorbir més aigua i diòxid de carboni durant aquests esdeveniments.

PUBLICITAT