INICIEN LES CATES A LA FOSSA DE SANT VICENÇ

1004
Avui dematí han començat a excavar la zona on possiblement hi ha restes humanes enterrades des de fa dècades.

Avui, després d’anys de silenci, han iniciat les cates a la possible fossa de Sant Vicenç. De fet, la primera cosa que s’ha de fer és esbrinar si hi ha restes humanes davall el jardí d’un xalet d’aquell petit nucli de població i, posteriorment i en cas que n’hi hagi, aclarir si són restes arqueològiques, restes d’una fossa de la guerra civil o d’un assassinat.

En aquests moments, retiren restes vegetals per accedir a l’indret marcat pel picapedrer que el 2017 va confessar l’existència d’una possible fossa. L’arqueòleg del Consell de Mallorca ha comentat que, des de la propietat, en tot moment han facilitat les tasques per iniciar la investigació. A l’hora que ha explicat que està en contacte amb un metge forense a l’espera d’allò que pugui sorgir.

El mes de juliol de 2017, un treballador de la construcció jubilat va confessar que, mentre treballaven en unes obres d’un xalet de la Cala Sant Vicenç, havien sortit nombroses restes d’ossos humans, entre les quals hi havia restes de roba, sababtes i, fins i tot, alguna sivella. Aleshores, va explicar que havia callat durant anys per por, però que ja no podia continuar més amb aquella càrrega i que s’havia de fer justícia.

Assabentat l’Ajuntament, es va posar el cas en coneixement de la Guàrdia Civil i també de la direcció insular de Patrimoni.

PUBLICITAT

El xalet en concret està situat a l’entrada de Sant Vicenç, entre el camí de Coves Blanques i l’avinguda del Cavall Bernat. Es dona la circumstància que el Coves Blanques va ser camp de treball entre el 1940 i el 1942, o sigui durant la postguerra. De fet, va ser en aquest temps quan els presos republicans construïren el camí.

A principis del passat mes de març, la Comissió d’Estudis per a la Veritat va demanar al director general de Memòria Democràtica del Govern de les illes Balears, March Andreu Herrera, per desbloquejar la investigació, o sigui de manera urgent. I és que, quan fa tres anys grossos des que es va tenir notícia d’aquesta possible fossa, totes les hipòtesi segueixen obertes: poden ser restes arqueològiques, pot ser una fossa del franquisme o, fins i tot, un crim.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT