HORABAIXA DE MANUALITATS: LA JAIA QUARESMA

465
Foto: Blog Patchmanetes.

Per omplir un horabaixa d’aquesta mena de setmana blanca escolar, us proposat dedicar-vos a les manualitats i fer una Jaia Quaresma, ja sabeu, aquella que té:

Dos braços,
set cames
nas gros,
peu petit
sa jaia Corema
ja torna esser aquí.

Amb unes graelles
i amb un bacallà
i cada setmana
una cama perdrà.

La Jaia Quaresma (dita Corema) també es coneguda com a Jaia Serrada a Mallorca. A Menorca, li diuen Àvia Corema; a Barcelona, Bacallanera; al Bages, la Sarraïna; a altres indrets del Principat, Jove Quaresma i a Itàlia, Quaresima Saggia. De fet, és una figura present en altres països cristians de la Mediterrània.

PUBLICITAT

És ben cert que, ja ha perdut una cama i aquest diumenge 28 de febrer perdrà la segona, però encara n’hi quedaran cinc per tallar. O sigui que, així mateix, ho paga dedicar-se a fer una vella amb set peus i, de passada, entretenir-se una estona.

Originalment, la Jaia Quaresma es fa de paper o de cartró, encara que modernament se’n fan d’altres materials (fusta, roba…). A més de les set cames que representen les set setmanes de Quaresma, la Jaia Quaresma es representa amb la cara demacrada, un bacallà o unes graelles a la mà i un cistell ple de verdures passat pel braç.

El primer dia de Quaresma, o sigui el Dimecres de Cendra, la Jaia es penjava en algun indret de la casa, la cuina o el menjador, i cada diumenge li tallaven una cama. El dissabte de Pasqua, a més de llevar-li la darrera cama, la cremaven.

Dit tot això, anem per feina.

De bon començament, si teniu traça per dibuixar, us animam a què agafeu llapis i paper i dibuixeu una Jaia Quaresma que després pintareu.

Si això de dibuixar no és el vostre fort, aquí teniu un parell de dibuixos que podeu imprimir, retallar i muntar:

També les podeu pintar o fer-ne un collage amb retalls de paper, robes, fils…

O fer-les amb feltre, roba… o, fins i tot, de ganxet.

I, per suposat, es poden modelar amb plastilina, fang de gerrer o, com ha fet el forner Rafel Solivelles de Can Rafel de Búger, de galeta:

En fi, aquí teniu un parell d’idees, deixau volar la vostra imaginació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT