ALGÚN DELS TRES COSSOS TROBATS A MARRATXÍ PODRIA SER DE POLLENCINS DESAPAREGUTS EL 36

306
Foto: Govern de les Illes Balears

El dilluns començaren les excavacions a la fossa del cementiri municipal del Marratxí i tan sols un dia després ja s’havien trobat tres cossos. Segons la directora de l’exhumació, Almudena Garcia, hi ha forts indicis que aquests cossos poden pertànyer a part de les cinc persones que foren assassinades per escamots franquistes l’agost de l’any 1936. Segons un comunicat del Govern Balear ” es tracta d’un enterrament col·lectiu on la disposició boca per avall dels cossos fa pensar que corresponen a les persones assassinades que es tenia previst trobar”. Tot i això serà necessari una anàlisi exhaustiva de l’ADN per confirmar la identitat dels cossos.

La intervenció de Marratxí, que s’està fent a tres fosses del cementiri, es va documentar gràcies al treball d’Investigació de la professora Magdalena Jaume i l’arquitecte Josep Quetglas. S’espera trobar-hi els cossos de Germà Ballester Janer, el pollencí Miquel Marquet Perelló i tres homes més no identificats. Dos d’aquests tres homes podrien ser dels també pollencins Joan Cerdà Ensenyat i Joan Genestar Torrandell. I és que Miquel Marquet Perelló, juntament Joan Cerdà i Joan Genestar foren detinguts i que cap dels tres mai no va arribar a Palma, on suposadament se’ls conduïa. El dia 22 d’agost de 1936 aparegueren sense vida al quilòmetre 7 de la carretera Palma-Inca.

Per això des de l’Associació Memòria de Mallorca cerquen informació sobre Joan Cerdà Ensenyat i Joan Genestar Torrandell. Segons informació de la mateixa Associació Memòria de Mallorca, tots dos homes eren naturals de Pollença i feien de mariners. Se sospita que podrien haver estat llençat a mar, però no hi ha res que així ho confirmi.

La família de Miquel Marquet Perelló ha sol·licitat recerca i exhumació del seu familiar de qui tenen dades que podrien significar que les restes s’han trobat a Marratxí són seves. Miquel Marquet Perelló va néixer el 1910, estava casat amb Margalida Aloy Solivellas i era jornaler. Possiblement, era membre de l’“Agrupación Socialista” i consta com a desaparegut. Fou assassinat sense judici.

PUBLICITAT

Si algú coneix alguna persona que pogués aportar informació sobre Joan Cerdà Ensenyat i/o Joan Genestar Torrandell, des de Memòria de Mallorca, agrairan molt qualsevol informació, per petita que sembli, per poder cercar, si fos possible, descendents i familiars. Ara mateix desconeixen dades de detenció, edat, si eren casats, si tenien fills… Per això, podeu telefonar a Maite Blàzquez Losa a través del mòbil 626472166.

A més de la fossa de Marratxí, també es realitzaran intervencions a Montuïri, a Calvià, a Sencelles, a Figueretes (Eivissa), a Llucmajor i a Porreres. A més a més, es faran sondejos al cementeri de Manacor per continuar amb l’estudi de viabilitat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT