HALLOWEEN

205

Sonja Van Stek

Avui en dia la festa de Halloween està guanyant popularitat, i més amb la joventut. Disfresses de fantasmes, teranyines per tot, mussols, moixos negres, la casa encantada, carabasses etc.

Ara un recull de fets no tan coneguts d’aquesta festa:

El nom Halloween prové originalment de All Hallow’s Eve, la segona nit d’un festival celta anomenat Samhain, dels pagans d’Irlanda. Hallow prové d’un adjectiu d’antic anglès que significa ‘sant’ i eve és una abreviació de evening i significa tarda / nit. All Hallow’s Eve es va reduir a Hallow-e’en al segle XVI. Aquestes celebracions varen guanyar molta popularitat als Estats Units quan al segle XIX molts d’irlandesos varen emigrar allà: després de la Potato Famine hi havia una immigració massiva de més d’1,5 milions d’irlandesos que varen fugir a Amèrica. Amb ells, varen dur les seves tradicions de Halloween, i aquesta celebració es va difondre ràpidament pel nou país.

PUBLICITAT

Ara els nins passen per les cases per trick or treat (truco o trato), demanar dolços. Però als anys 1200 eren els mendicares que passejaven de porta en porta demanant soul cakes dels rics, i a canvi oferint la seva oració pels seus parents morts, dient: A soul cake, a soul cake, havemercy on all Christian souls for a soul cake! (un pastís d’ànima, un pastís d’ànima, teniu pietat de totes les ànimes cristianes per un pastís d’ànima).

Els colors negre i taronja se solen associar a Halloween. Taronja és un símbol de força i resistència i, juntament amb el marró i l’or, representa la collita i la tardor. El negre és típicament un símbol de la mort i la foscor i serveix de recordatori que Halloween originalment va ser un festival que va marcar els límits entre la vida i la mort.

Les llanternes originals de Jack o’Lantern que ara es fan amb carabasses, antigament es feien amb nabius, remolatxes i patates.

La paraula ‘bruixa’ prové de l’antic anglès wicce (ara witch), que significa ‘dona sàvia’. De fet, wiccan eren persones altament respectades. Segons la creença popular, les bruixes varen celebrar una de les seves dues principals trobades, o sabbats, a la nit de Halloween.

El mussol és una imatge popular de Halloween. A l’Europa medieval, es pensava que els mussols eren bruixes, i quan escoltaven el soroll d’un mussol, algú estava a punt de morir.

Per acabar, unes coses un poc menys conegudes: les al·lotes escoceses creien que podien veure imatges del seu futur marit si col·locave llençols humits davant de la xemeneia durant Halloween. Altres al·lotes creien que veurien les cares del seu al·lot si miraven als miralls mentre caminaven baixant a mitjanit a Halloween. I segons una altra tradició, si una persona porta la seva roba al revés i després camina cap enrere a Halloween, veurà una bruixa a mitjanit.

PUBLICITAT