HALLOWEEN, AIXÒ ÉS EL QUE OPINEN ELS POLLENCINS

400

Degut a la proximitat de Tots Sants i en vista de l’amor i odi que desperta el fet que a Pollença i a molts pobles de Mallorca celebrin Halloween d’una manera cada vegada més efusiva, a puntinformatiu.cat el passat 22 d’octubre plantejarem la següent pregunta.

Què opines sobre el fet que als pobles de Mallorca se celebri la nit de Halloween?

Les respostes que posarem sobre la taula foren tres:

A – No ho entenc de cap manera i pens que ningú ho hauria de celebrar. Estam substituint les tradicions d’aquí per tradicions foranes que no tenen res a veure amb nosaltres.

PUBLICITAT

B – No veig cap problema a celebrar Halloween. Potser no sigui una tradició d’aquí, però els joves s’ho passen molt bé i els agrada. Ja hem assumit com a nostres moltes altres tradicions, i no ha passat res.

C – Ja que Halloween és inevitable, perquè no l’anomenem “Nit de les ànimes” i recuperam algunes de les tradicions dels nostres padrins. La Nit de les Ànimes, és una tradició d’aquí que s’havia perdut. També es feia la revetlla de Tots Sants i té molts paral·lelismes amb Halloween.

Pel que fa a aquesta tercera opció recomenam la lectura d’aquest article.

Resultats

En total han votat 99 persones , de les quals 53 han considerat que la opció C (celebrar la “Nit de les ànimes”, era l’opció més adient.

Altres 33 han triat la A, és a dir, negació total d’aquesta costum forana.

I l’opció menys triada amb 12 vots ha estat la C (assumir Halloween amb totes les conseqüencies i ja està).

D’altre banda, un lector ha decidit triar la opció Altres i donar la seva pròpia opinió: “Si bé crec, que no substituïm, pens que afegim. (pare noel, reis)…”

Opinions a xarxes socials

També hi ha hagut internautes que han decidit donar la seva opinió a xarxes socials. A continuació en reproduïm algunes.

  • “Val més una festa que un funeral, per tant si es festa benvinguda, conservant lo nostro també”
  • “Me pareix perfecte, els nins disfruten i crec que amb el temps que correm, val mes fe festa que plorar. Està clar que no hem de oblidar les nostres tradicions, però a la vegada en podem acceptar de noves”
  • “Mal, muy mal no es una tradición nuestra, es de origen americano no tiene que ver nada con nuestras costumbres ni nuestra tradiciones, estamos adaptando todas las costumbres que vienen de fuera y nos olvidamos de las nuestras propias”
  • “Benvingudes siguin les festes…!! Lo més important es que els infants coneguin
  • el que celebren i com ho celebren aquí i a altres indrets.. !!”
  • “Particularment a mi no m’agrada i no li donc sentint. La nostra tradició es fer un record sentit i carinyos cap el nostres antecessors, no un carnaval tètric”
  • “No me gusta, para mí es una burla hacia los muertos, no es tradición nuestra.”
  • “De tots es sabut que els mallorquins som com una esponja que tot ho xucla. l’historia es ben clara i mos conta molts d’exemples de adopcions de costums, llengua, usos i disfruts. Amb aquesta festa de fora tampoc feim excepcions i com diu un tertulià abans, deixem que els nins ho disfrutin i noltros ensenyem-los a conèixer i respectar les nostres tradicions perque no se perdin. Es una conseqüència de la societat de consum i de la globalització.”
PUBLICITAT