Greixera de porc, gastronomia dels darrers dies en perill d’extinció

789

Com el seu nom indica, el porc és el protagonista d’aquesta i d’altres receptes associades al Carnaval. I és que, fins que no hi va haver geleres i congeladors, calia buidar el rebost abans de la Quaresma. En aquest sentit, cal recordar que les matances eren la base de l’alimentació de moltes famílies. Una part del porquim s’embotia i una altra es conservava salada. De fet, és la careta del porc que es conservava salada des de la matança, l’ingredient principal de la greixera típica dels Darrers Dies.

Les matances s’han convertit més que res en una festa i moltes famílies han deixat de fer-ne. El desprestigi dels greixos i de certes peces de carn (visceres i semblats) han influït a l’hora de deixar de banda plats com la greixera de porc. Però també s’ha de valorar que, com bona part de la cuina mallorquina, es tracta d’un plat molt elaborat, cuinat amb ingredients poc corrents que, a més a més, requereixen preparatius previs, preparatius que s’han de fer abans de cuinar el plat pròpiament.

Si no n’hi hagués abastament, la greixera de porc és un plat que, normalment, no venen a les botigues de menjars precuinats i, rarament, es pot trobar a la carnisseria. Tot i amb això, hi ha algunes carnisseries que, entre el Dijous Llarder i el Dimarts de Carnaval, tenen greixeres de porc per vendre a porcions.

Entre una cosa i l’altra, la gastronomia dels Darrers Dies ha quedat reduïda a les coques o ensaïmades amb tallades, que, en aquesta època de l’any, es poden trobar a gairebé tots els forns de Mallorca. De fet, en alguns obradors, fins i tot, fan i venen coques i ensaïmades amb tallades de cap a cap d’any.

PUBLICITAT

Per als amants de la coses autèntiques, aquí teniu la recepta de la greixera de porc de la nostra cuinera Margalida Martorell.

INGREDIENTS

  • 1 careta de porc
  • De 1 a 3 manats de cebes tendres, depenent del tamany de la careta
  • un bon bocí de sobrassada
  • All
  • Julivert
  • Sal, pebre bo i moraduix
  • Tants ous com sigui necessari (devers una dotzena)

Primer de tot, si no s’han fet matances, convé comprar la careta de porc a la carnisseria amb un parell de setmanes d’antelació, untar-la de sal i deixar-la assecar penjada a un lloc sec i fresc. Ja el dia de cuinar la greixonera s’ha de començar bullint la careta fins que quedi ben cuita. Després s’ha de picar, però gruixadeta, que els bocins tinguin mig centímetre aproximadament. L’all i julivert es poden picar a la picadora, i la ceba tendra s’ha de tallar petita amb el ganivet. La sobrassada basta esmicolar-la amb les mans.

Amb tots els ingredients preparats es posa tot dins un motllo quadrat i s’hi afegeix la sal, el pebre bo i el moraduix. Finalment s’afegeixen els ous batuts, tants com sigui necessari perquè la mescla quedi líquida. Ara ja es pot posar a un forn que ja estarà calent a 200 graus. Esperar aproximadament mitja hora i picar amb un escuradents per comprovar que és cuit. Esperar que refredi i… bon profit.

PUBLICITAT