GORI NOCERES, L’ÀNIMA DE LES GALETES GORI DE MURO

402
Gori Noceres va començar com a forner tradicional i ha acabat fent galetes.
Gori Noceres va començar com a forner tradicional i ha acabat fent galetes.

Gori Noceres és l’ànima de la marca de galetes Gori de Muro, un producte que combina tradició i modernitat. De fet, a les tradicionals galetes d’oli, han sumat noves galetes com ara les marineres normals, integrals i, darrerament, amb romaní. És més aviat posaran a la venda les galetes ecològics i més endavant prometen nous productes, sempre però amb la galeta com a base.
Fill de forner, Gori Noceres ha vist com aquell forn tradicional s’especialitzava en l’elaboració de galetes i, ja retirat del món laboral, fa costat als seus fills que agafaren, encara no fa una dècada, el relleu.

– Explicau-nos la història de les galetes Gori de Muro?
És una història trista i, a la vegada, doiuda. Resulta que a Muro hi havia un forner que feina unes galetes, per dir-ho clar, collonudes. En canvi, el pa i les ensaïmades, què t’he de dir… eren passa tu. Ell, que repartia galetes a diferents botigues del poble, va començar a fer xantatge. Els deia: “Si no me comprau el pa i les ensaïmades, no us serviré galetes”. És clar, a nosaltres, no ens va agradar aquest joc. I, com que està lleig dir-ho, però és així, sempre hem estat pioners, hem tengut idees de futur abans que els altres, vàrem fer un parell de quilos de galetes i ens va anar tan bé que, ara, només feim galetes.

– Quina diferència hi ha entre les galetes mallorquines i les galetes marineres?
Totes les galetes són mallorquines i no ho són. Pel que sé vénen d’Uruguai i les va dur un tal Puig de Sóller. De fet, un amic meu que va viatjar a Santo Domingo, em va dir que allà feien una cosa per l’estil.
Les galetes mallorquines i les marineres duen els mateixos ingredients: farina, saïm, oli i llevat. Ara bé, les mallorquines han d’estovar abans de coure-les i les marineres no.

– Què en sabeu de la història de les galetes marineres?
Poca cosa. Només que els mariners l’empraven com a substitut del pa, ja que és un producte mol premsat i la humitat no hi entra. En prova d’això, popularment, també li deien “pa de barco”.
En el nostre cas, he de dir que va ser una casualitat que en féssim. Mon pare era diabètic i va fer dues llaunes de galetes especials per a ell. Llavors un veïnat que se’n va anar a Egipte de viatge, se’n va dur un parell. I d’aquesta manera, a través del boca orella, anàrem fent galetes d’aquestes. Així que, un bon dia, em telefonaren d’un programa de TV3 perquè parlàs de les galetes marineres, jo aleshores no ho sabia que fossin marineres, i m’asseguraren que érem els únics que fèiem galetes mariners a la mediterrània.

PUBLICITAT

– Fa uns anys apostàreu per un canvi de filosofia?
Ara fa set o vuit anys, els fills varen voler deixar els estudis i agafar el negoci. Això va suposar una entrada d’aire fresc. Férem un canvi d’imatge i iniciàrem una etapa d’expansió.

– Quants treballadors teniu?
Abans érem la meva dona, un treballador i jo mateix. Ara hi ha cinc persones al forn més una que es dedica a repartir, de moment, per tot Mallorca. És clar que, ben aviat, entrarem a Eivissa, encara que serà a través d’una distribuïdora.

– Com s’obre mercat una empresa familiar que fa galetes?Tot sol. Per a nosaltres, participar a Baleart i a diferents fires ens ha servit de propaganda. Ens vàrem entendre amb els amos de paradetes que venien formatge i embotits, ells usaven les nostres galetes perquè el client tastàs els seus productes i, de passada, també venia les nostres galetes. D’aquesta manera, donàrem a conèixer el nostre producte i, a partir d’aquí, ens han vengut a cercar diferents botigues.

– Quants quilos de galetes feis?
Aproximadament, uns 10.000 quilos al mes.

– I quin és el secret?
D’una banda, els productes que són d’aquí i de qualitat, i de l’altra, que elaboram les galetes de manera artesanal, perquè, encara que facem servir maquinària per pastar i per tallar, tot el procés està controlat de manera artesana.

– Avançau-nos un nou producte de galetes Gori de Muro?
Aquest mes posarem a la venda la galeta ecològica. Això és amb farina de blat de xeixa mallorquí ecològic, saïm ecològic i oli ecològic. De moment, només en farem d’integrals, que és farina sense porgar, sense retirar el segó. Llavors, segons la demanda, farem.

– Podeu garantir aquesta demanda?
Per suposat. Si el pagès que fa el blat xeixa ecològic, així com els altres proveïdors, s’han compromès a servir les quantitats que necessitam. Al contrari, no ens atreviríem a fer aquesta galeta ecològica, per molta demanda que hi hagi.

– Teniu altres idees?
Tenim un calaix ple de receptes, sempre amb la galeta com a base. Però ara no és un bon moment per treure-les.

– Heu notat la crisi econòmica?
No hem notat la crisi econòmica, perquè som una empresa petita que oferim qualitat a preus ajustats.

– Qui és el principal client de galetes Gori de Muro?
Gent d’aquí, mallorquins o no, però que resideixen a l’Illa i els agrada tenir una bossa de galetes dins el calaix de l’oficina o a casa per berenar o per quan tenen gana, així com també per fer un sopar ràpid. És evident que els turistes també compren galetes, però com a un souvenir, com l’ensaïmada i la sobrassada.

Eva Cerdà

Les galetes Gori de Muro es fan de manera artesanal.
Les galetes Gori de Muro es fan de manera artesanal.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT