GALLETES D’OLI PER FER A CA NOSTRA

921

Amb aquesta recepta que ens duu el cuiner Josep Andreu Martorell podreu fer llargues travessies amb barca, anar d’excursió, berenar a mitjan dematí o acompanyar qualsevol menjada. I és que les galletes d’oli o d’Inca, també es coneixen com a galletes marineres o pa de barca, ja que la seva llarga durada en el temps, molt més que el pa, les feien idònies per als llargs viatges en vaixell. Avui dia formen part de la vida de tots els balears, fins al punt que formen part de la nostra identitat. De fet, hi ha pocs illencs que s’atreveixin a fer un viatge a qualsevol part del món sense la seva bossa de galletes d’oli, la resta de l’equipatge és secundari. I tot i que actualment hi ha moltes marques que fan galletes d’oli exquisides, mai hi ha res millor que el que feim a ca nostra.

Ingredients:

  • 200 g oli extraverge d’oliva
  • 220 g d’aigua tèbia
  • 25 g de llevat de forner (un cub)
  • 660 g de farina de blat
  • Sal al gust
  • Sal de cocó o sal gruixada
  • 50 g de pipes pelades (opcional)

Elaboració:

Dins un ribell ample fondrem el llevat dins l’aigua tèbia, per després afegir l’oli. Ho remenam tot amb les mans i hi abocam la farina i sal al gust. Dins el ribell començam a pastar i quan es formi una massa compacta hi afegim les pipes, ja que si ho feim abans, amb el líquid perden el gustet de sal. Acabam de pastar fora del ribell i formam una bolla compacta. Deixam reposar la massa tapada amb un pedaç durant aproximadament 1 hora, fins que acabi de tovar.

Passat el temps tornam a pastar perquè perdi un poc d’aire, i amb un aprimador estiram la massa a sobre d’una superfície que prèviament haurem enfarinat, perquè no s’aferri. Quan aconseguim que la massa aplanada tingui un gruix uniforme, començam a fer la forma de les galletes amb un motlle o la boca d’un tassó que tingui una mida adequada. Col·locam les galletes una safata a damunt paper de forn i posam una pessigada de sal de cocó o sal gruixada a damunt de cada galleta. Deixam tovar una estona més.

Encalentim el forn a 160 g amb el ventilador posat i enfornam les galletes durant aproximadament 75 minuts, anant alerta que no es cremin.

PUBLICITAT

Amb les restes de la massa, Josep A. Martorell conta que aprofita per posar-hi un oli coent que fa amb pebres coents i oli i fa galletes-coventes!!

BON PROFIT!!!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT