Futbolistes d’un temps

569

Gracià Sánchez

Fa més de setanta-cinc anys que un grup de joves pollencins que jugaven a futbol de manera habitual es retrataren junts. Ara, la majoria, si no tots, ja no hi són, però la seva imatge jovenívola perdura en el temps i en el record de les persones que els varen conèixer.

D’esquerra a dreta són: ??; Biel Bauçà “de la Merceria”; Miquel Cifre “Buscarró”; Tòfol Salom i Miquel Llompart “Son Tut”.

El futbol modern s’originà a Anglaterra i des de mitjans segle XIX, ja amb unes normes similars a les actuals, s’estengué ràpidament arreu del món fins a ser considerat l’esport més practicat del món. A finals del XIX arribà a Espanya i tira a tira, a tots els pobles, anà guanyant aficionats i practicants.

PUBLICITAT

La imatge que acompanya avui fou feta a ca n’Escarrinxo on com es pot comprovar no hi havia gespa, sinó herba i terra i que molts recorden que feia que botar la pilota un pic cap a un lloc i l’altre cap a un altre.

La indumentària dels esportistes era pràcticament la mateixa que actualment, però de disseny i formes diferents. Camiseta amb coll i retxes verticals -que no podem apreciar el color per ser la foto en blanc i negre- i amb mànigues arromangades. Els calçons de distinta tonalitat d’obscur color i amb un cordell per ajustar-los fins part damunt els genolls. Calces obscures i un sembla dugui unes defenses per protegir les cames. Sabates esportives de l’estil de les que s’usaven aquell temps de postguerra.

Aquets joves que s’ho passaven bé pegant coces a la pilota, no tengueren gaire projecció esportiva, però sembla que això els era ben igual i que el que comptava era jugar amb els amics i divertir-se.

PUBLICITAT