FONOLL MARÍ, GUST DE TERRA I MAR

323
Foto: Pere Llobera

Pere Llobera “Morou” ens fa arribar aquestes dues fotografies d’un matí que va agafar la bicicleta per anar a collir fonoll marí per envinagrar, ara que n’és temps.

El fonoll marí és una planta aromática i comestible. Si l’olor recorda el fonoll de terra, el gust és de mar.

Fonoll marí

El fonoll marí (Crithmum maritimum L.) és una planta comestible de la família de les umbel·líferes, que es troba arreu de la costa mediterrània. L’especialista en gastronomia, Jaume Fàbrega, apunta que també es fa fonoll marí a Anglaterra, on, com per aquí, en fan una conserva que anomenen pickle; un mot que, a Menorca, encara usen per referir-se als envinagrats i confitats.

A Mallorca, es recull entre els mesos de febrer i maig. Si bé, segons Pere “Morou”, el millor mes de l’any per collir-ne és el d’abril. En qualsevol cas, s’han de triar els branquillons més tendres.

PUBLICITAT

Cal dir que es tracta d’una espècie protegida, però Pere “Morou” ens assegura que un Agent de Medi Ambient (AMA) li va confirmar que els particulars en poden collir fins a un màxim d’un quilos per persona, sense arrabassar la planta.

El fonoll marí viu a les zones litorals ben a prop de la mar, tant damunt l’arena de les dunes com en escletxes de la costa rocosa. És llenyosa amb fulles dividides en segments lanceolats, suculentes i d’un verd glauc. Les flors són d’un color groc-verdós i formen umbel·les amb llargs peduncles. La floració és entre el mes de juny i de gener.

Foto: Pere Llobera “Morou”.

Procés d’envinagrar

El mateix Pere “Morou” explica com s’ha d’envinagrar el fonoll marí. Es tracta d’un procés ben senzill. Una vegada collit i netejat, el fonoll marí s’ha de deixar dins aigua clara durant tot un dia. A continuació, s’ha d’escórrer i col·locar dins pots de vidre ben pitjat. Finalment, s’han d’omplir els pots amb una mescla feta amb tres quarts de litres de vinagre i un quart de litre d’aigua, i una cullerada de sal. Passats dos mesos, ja es pot començar a menjar.

Per a menjar-lo, cal escórrer-lo ben escorregut. Combina perfectament amb el pa amb oli, però també és un bon aperitiu. En aquest sentit, Jaume Fàbrega esmenta que Lluís Ripoll recomana servir-lo tapat amb flors de llessamí.

Segons el mateix Fàbrega, els frares de Valldemossa envinagraven fonoll marí, i altres productes com tàperes o pastanagó, que oferien als visitants com a símbol d’hospitalitat.

PUBLICITAT