Foguerons de Sant Antoni, 1965

1224

Fa un parell mallorquí d’anys, Llorenç Bota va cedir aquestes tres fotografies dels foguerons de Sant Antoni de l’any 1965, que ja n’hi ha!

La pàtina del temps és el millor filtre per a les instantànies. Ara que se’n fan tantes de fotografies, sabem que l’excés sempre és vulgar. Però també hi ha aquell factor malenconiós que ens fa creure que “cualquier tiempo pasado fue mejor“, quan en realitat i com bé assegura la periodista Nieves Concostrina “cualquier tiempo pasado fue anterior”.

És clar que ni els foguerons ni Sant Antoni ni Sant Sebastià que és fresc, ni el Carnaval ni tan sols la Quaresma és com abans, tot ha canviat, les tradicions i les persones, tan efectades per al pas del temps. I és que ben segur la joventut és el millor filtre per viure les festes.

Sigui com sigui, aquestes tres fotografies dels foguerons de 1965 són autèntiques joies.

PUBLICITAT
El Bar Alhambra va ser un dels bars més populars de Pollença, sobretot per a algunes generacions. Ara que ja només en queda el record, direm que aquesta fotografia va ser captada a la plaça de l’Almoina, on hi havia el Bar Alhambra. Asseguts damunt els tions, es veu Tomeu “Ximet”, que era l’encarregat del camp de futbol de Pollença, i un nin de cinc o sis anys que no ha pogut ser identificat.
Davant Cal Lloro, a la plaça del Mercat, va cremar aquest fogueró on es llegeixen dos cartells. Un diu: “Un homo de 76 anys/ ha compost un fogueró/ per donar molta claror/ a Sant Antoni Abad”. I l’altre: “A dins es foc m’han tirat/ per ser massa bon al·lot”, curiós que el suposat dimoni s’expressi en article salat.
Dos joves, en Guillem i un altre que no s’ha pogut identificar, sostenen la canya d’una ximbomba gegantina que, com no podia ser d’altra manera, va ser engolida per les flames dels fogueró.

PUBLICITAT