Expressió dels sentiments

345

Eva Cerdà

“La fotografia serà la poesia del futur”, més o menys així ho va anunciar Salvador Dalí qui considerava l’ull com “l’única prova que jo puc donar de la resplendor de la meva ànima, de l’expressió dels meus sentiments”.

Més que l’ull, és la mirada de la dona allò que més atreu d’aquesta instantània dels padrins materns de Jaume Coll Cifre qui ha cedit la fotografia a PUNT iNFORMATIU.

Captada a la finca de can Fanals, a la vall de Colonya, cap allà 1970, la imatge traspua senzillesa en tots els sentits.

PUBLICITAT

Francesca Vicens, una dona de bellesa serena, contempla amorosa un pensatiu Antoni Cifre. Rere la mirada de Francesca s’hi intueix que, a l’horabaixa de la vida, la balança dels bons moments pesa més que l’altre plat.

També seré, però absent la tendresa de la dona, l’actitud d’Antoni té el poder del misteri.

Ell a la gatzoneta, ella asseguda al portal. Antoni amb capell de palma; Francisca, amb un mocador pel cap. Enmig dels dos, el cusset, la companyia fidel en aquells paratges on pocs eren els passants i totes les barreres estaven obertes.

Habitualment, Antoni i Francisca vivien a can Fanals. Eren pagesos. Això vol dir que no només conraven la terra i en recollien el fruit per treure’n profit i continuar vivint, sinó que es dedicaven a les mil i una tasques relacionades amb la pagesia, quan la pagesia era feina, feina i més feina.

De can Fanals, només se’n veu el portal amb les rebranques emblanquinades i un bocí de carrera empedrada. I, tanmateix, la feina no és absent del retrat. Una senalla plena d’ametles grosses, robustes i ben pelades, n’és l’indici clar que, acabada la jornada laboral, pelar ametles per tenir bessons per menjar o per transformar en torrons, gatons, gelat…, o fer llata, era una manera d’omplir les hores que ara en deim “lliures”.

I si els ulls de Francisca xerren, les mans d’Antoni, amb dits deformes, parlen de matinades gèlides, de la sequedat de batre, de la llacor de la terra… Em definida, de treballar de sol a sol.

PUBLICITAT