EXITOSA CONFERENCIA SOBRE LES VISIONS DE PALESTINA DE COSTA I LLOBERA

181
El preisdent del Fòrum Europeu d'Administradors de l'Educació a les illes Balears, Miquel Vives Madrigal, i la filòloga i escriptora, Rosa Planas.

Miquel Vives Madrigal

El proppassat dilluns 21 de febrer tingué lloc a Ca n’Oleo de Palma una exitosa conferència organitzada per el Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació a les Illes Balears, el qual s’ha adherit a l’Any Costa en la celebració del centenari de la mort del nostre més gran poeta i alhora sacerdot amb el títol “Miquel Costa i Llobera. De Mallorca a Terra Santa. Visions de Palestina (1907)” la qual fou impartida per la filòloga i escriptora Rosa Planas Ferrer.

La conferència s’inicià amb l’explicació del moment en què Costa viatja a Terra Santa, i que és un temps d’adéu com a poeta personal, i d’inici d’un silenci poètic, amb desesperança i impenetrabilitat psicològica duent una “vida exemplar”.

Continuà explicant el viatge de peregrinació a Terra Santa, compartit amb el seu cosí Pere Llobera i la poetessa Maria Antònia Salvà, que viu amb emoció i emparat en les semblances entre la terra sagrada i Mallorca. Tot li recorda la nació a la qual pertany: almogàvers, Roger de Flor, Ramon Llull… Seguidament, parlà de la preparació del llibre de les Visions en el que vol aplicar la tècnica “fotogràfica” (visió espiritual i impressió sensual), això és un enfocament fotogràfic de la poesia: veure la impressió passada pel sedàs de la reflexió i escrita, no en disposició clàssica, sinó en versificació hebraica.

PUBLICITAT

Finalment fa el pas del Croquis d’Orient a les Visions de Palestina (Notes d’un Pelegrinatge) des de la condició de sacerdot-home culte-poeta, sense mostrar-se íntim, ni fent una descripció de viatge d’Orient ni un dietari de pelegrí sinó donant una visió impressionista com si fos una fotografia dels paratges vists, fixats i retrets de mode que semblin “postals” que manifesten els sentiments i les emocions produïdes. Acabà explicitant detalls de les vint-i-sis composicions (Jerusalem, la Vall de Josafat, el solar del Temple…) i dient que els poemes de prosa poètica més bells i poderosos són els més tristos i alhora són els que uneixen les branques del seu geni poètic costailloberià: paisatge, emoció i bellesa formal. Va cloure la conferència, llegint parcialment la Visió de Jerusalem.

La conferenciant Rosa Planas.
PUBLICITAT